Skip to main content

Σε ρυθμούς ανασχηματισμού η κυβέρνηση: Η συνεδρίαση του υπουργικού και τα σενάρια για τις κινήσεις του Μαξίμου

Γραφείο του Πρωθυπουργού

Σιγή ιχθύος για τον χρόνο των ανακοινώσεων - Ποιες αλλαγές εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο

Σε τροχιά ανασχηματισμού κινείται το Μαξίμου, με τον χρόνο των ανακοινώσεων να παραμένει επτασφράγιστο μυστικό από τους κυβερνώντες.  Τα σενάρια για τον χρονικό ορίζοντα της ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι δύο:

 • Είτε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα κανει την εκπληξη και θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό σήμερα, οπότε και συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, για τελευταία φορά υπό την παρούσα σύνθεση, όπως όλα δείχνουν.
 • Είτε οι ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την Τρίτη, καθώς ο πρωθυπουργός θα βρισκεται το Σαββατοκύριακο στην Ελβετία για τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία και τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την άτυπη Συνοδο των «27».

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτήθηκε για τη σύνθεση με την οποία θα συνεδριάσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο για να απαντήσει ότι «η κυβέρνηση προχωράει το έργο της με τη σύνθεση που υπάρχει». «Ο ανασχηματισμός διαχρονικά, όπως συμβαίνει και τώρα, είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο. Ούτε θα μπορούσα να γνωρίζω κάτι περισσότερο. Οπότε συνεχίζουμε ως έχουμε» ανέφερε, κρατώντας κλειστά «χαρτιά» για τις κινήσεις του Μαξίμου.

Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει τα περί «δεξιάς στροφής» μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όλα δειχνουν ότι θα αξιοποιηθούν στελέχη από τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως αξιολογεί «αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά» ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του έστειλε μήνυμα κατά των «κρουσμάτων» αλαζονείας, τονίζοντας πως το «41% δεν υπάρχει πια».

Όπως έχει γράψει η «Ν», το βασικό σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει τα εξής:

 • Περαιτέρω ενίσχυση του Μεγάρου Μαξίμου, πιθανότατα με ένα ακόμα πρόσωπο
 • Αλλαγές τουλάχιστον τεσσάρων υπουργών, χωρίς να αποκλείεται να επιστρέφουν στο υπουργικό συμβούλιο πρόσωπα που και στο παρελθόν ήταν στην κυβέρνηση.
 • Ανανέωση σε επίπεδο υφυπουργών με αξιοποίηση «γαλάζιων» βουλευτών που έχουν δείξει πως είναι ιδιαίτερα μαχητικοί.

Ανασχηματισμός: Αλλάζουν τουλάχιστον 4 υπουργοί – Ποια ονόματα παίζουν

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, η ατζέντα περιλαμβάνει:

 • την παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, β) Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, εκσυγχρονισμός των θυγατρικών του και σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου,
 • την παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων, γ) Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας,
 • την παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της πορείας υλοποίησης και εισήγηση για την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025,
 • την παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης,
 • την παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των έργων: α) Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Λέσβου, β) Κατασκευή έργων ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, γ) Επέκταση Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά,
 • την εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών,
 • καθώς και την εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.

naftemporiki.gr