Skip to main content

Π. Μαρινάκης: Ο ανασχηματισμός διαχρονικά είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Υπάρχει ένα πρόγραμμα τετραετίας για το οποίο έχουμε εκλεγεί και πρέπει να υλοποιήσουμε με την κοινωνία στο πλευρό μας» ανέφερε

«Ο ανασχηματισμός διαχρονικά είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια για δομικό ανασχηματισμό.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρά το έργο της, ενώ αναφέρθηκε στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο.

Ερωτηθείς αν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο επηρέασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είπε ότι δόθηκε μεγαλύτερη έκταση από αυτήν που έπρεπε στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Είπε επίσης ότι η Ν.Δ. οφείλει να ακούει τους πολίτες, ακόμη και όταν ασκούν σκληρή κριτική. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν χρειάζεται να πάμε στο άλλο άκρο, αυτό του μηδενισμού» και επανέλαβε ότι «υπάρχει ένα πρόγραμμα τετραετίας για το οποίο έχουμε εκλεγεί και πρέπει να υλοποιήσουμε με την κοινωνία στο πλευρό μας». Ανέφερε επιπλέον ότι είναι δεδομένη η σύγκληση της Κ.Ο. και άλλων οργάνων του κόμματος έπειτα από μια εκλογική διαδικασία.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι πηγαίνει όλο και πιο κάτω σε κάθε εκλογική διαδικασία κι αν μην κυβερνά τον τόπο και επεσήμανε ότι «η λογική ‘λεφτόδεντρα 2.0’ απέτυχε, ο κόσμος δεν την αγόρασε». «Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ. Έβαλε στόχο να είναι δεύτερο και απέτυχε», συμπλήρωσε. «Εμείς το αποτέλεσμα θα το δούμε ως μια ευκαιρία να τρέξουμε πιο γρήγορα το πρόγραμμα που έχουμε να υλοποιήσουμε. Αυτό μας είπαν οι πολίτες» επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Λοβέρδου ότι είναι ανήθικη η υπουργοποίηση εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «έκανε δήλωση που είχε κάποια σημεία απαράδεκτα και το αναγνώρισε και ο ίδιος».

Για τον λόγο που η Ελίζα Βόζενμπεργκ έγινε επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ. αντί του Βαγγέλη Μεϊμαράκη απάντησε: «Ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι η πρόταση της ΝΔ για αντιπρόεδρος του ΕΛΚ μετά από απόφαση του πρωθυπουργού. Η κυρία Βόζεμπεργκ θα έχει μια τρίτη θητεία και θα έχει και μια ακόμα σημαντική αρμοδιότητα. Εμείς θέλουμε στην επόμενη θητεία ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις υπέρ της χώρας».

Για τον καύσωνα

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στον καύσωνα. «Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται αυτές τις ημέρες και συνιστάται προσοχή σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες. Μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα έχουν δημοσιευθεί, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και συστάσεις για την λήψη μέτρων για την αποφυγή της καταπόνησης των εργαζομένων τις ώρες αιχμής. Σύμφωνα με την εγκύκλιο προβλέπεται υποχρεωτική παύση εργασιών σε εξωτερικό χώρο, από τις 12:00 έως τις 17:00 όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη με 40 βαθμούς κελσίου. Η παύση αφορά όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησης συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών πλατφορμών. Προβλέπεται, επιπλέον, η παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων, επιβάλλεται στην επιχείρηση χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, ανά εργαζόμενο. Παράλληλα, οδηγίες έχουν εκδοθεί και από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για την οδήγηση εν μέσω καύσωνα» σημείωσε.

Για τις πυρκαγιές

«Όλα τα στοιχεία των επιστημόνων επιβεβαιώνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι πυροσβέστες μαζί με όλες τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας δίνουν καθημερινές μάχες και έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν δεκάδες επικίνδυνες πυρκαγιές προτού αυτές προλάβουν να απειλήσουν ζωές και περιουσίες των συμπολιτών μας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «χθες ισχυρές δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος κατάφεραν να οριοθετήσουν άμεσα πυρκαγιές σε Μεσσηνία, Ρόδο, Έβρο, Ζάκυνθο και Βοιωτία, ενώ σκληρή μάχη με τις φλόγες έδωσαν επίγειες δυνάμεις και ένα ελικόπτερο για τον περιορισμό της φωτιάς σε εργοστάσιο στην Κηφισιά, που αν είχε επεκταθεί σε διπλανές εγκαταστάσεις θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Σήμερα το θερμόμετρο θα αγγίξει σε ορισμένες περιοχές ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ ταυτόχρονα θα πνέουν και άνεμοι. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πάρα πολύ υψηλή».

«Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, σήμερα επιστρέφουν στη χώρα μας και τα δύο Canadair που με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια πήγαν στην Κύπρο για να συνδράμουν στις μεγάλες φωτιές στην Πάφο. Ωστόσο είναι κρίσιμης σημασίας και οι πολίτες- και κάνουμε έκκληση για αυτό- να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων: Απαγορεύεται ρητά κάθε είδους θερμική εργασία, καύση, μπάρμπεκιου κλπ. Οι ενέργειες αυτές, ειδικά αυτές τις ημέρες, μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές» συμπλήρωσε.

Για το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στην θέσπιση ενός νέου συστήματος ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα καθώς και για εκείνα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους, αλλά και ένα νέο πλαίσιο κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων. «Αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, ενισχύουμε την ασφάλεια στους δρόμους αυστηροποιώντας παράλληλα τις κυρώσεις όπου χρειάζεται» ανέφερε.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο περιέχει, επίσης, μεταξύ άλλων, διατάξεις που αφορούν:

  • Στη θέσπιση κλιμακωτών προστίμων για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας,
  • στη διαδικασία αδρανοποίησης και διαγραφής από τα μητρώα οχημάτων,
  • στην προσαρμογή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.) που διακινούνται με χρήση τεχνολογίας blockchain,
  • στη διασαφήνιση των διαδικασιών για την εξαγορά διακατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου.

Επιπρόσθετα, με ειδική διάταξη και κατόπιν διαβουλεύσεων με τις εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων δανείων», διευρύνονται τα κριτήρια ορισμού των ευάλωτων οφειλετών προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται πλέον σε αυτούς και οι πολίτες με αναπηρία συνδυαστικά με το εισόδημα και την περιουσία τους, συμπλήρωσε.

Για την πυροπροστασία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι 12 Δήμοι εντάχθηκαν ήδη στο πρόγραμμα που αφορά στην «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με περιαστικά δάση», κατόπιν άμεσης επεξεργασίας των φακέλων των υποβληθέντων αιτημάτων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους δήμους: Θέρμης, Πεντέλης, Ερμιονίδας, Κρωπίας, Κορινθίων, Φυλής, Αχαρνών – Θρακομακεδόνων, Λαυρεωτικής, Πάτμου, Ρεθύμνου, Χαϊδαρίου και Κορυδαλλού.

«Οι σχετικές αποφάσεις για την ένταξή τους -κατ’ απόλυτη σειρά χρονικής προτεραιότητας στην πρωτοβουλία υπογράφηκαν, χθες. Το πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, αφορά στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών» πρόσθεσε.

Για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι αύριο, Παρασκευή 14 Ιουνίου θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Για τα θέματα της συνεδρίασης θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί το Σάββατο στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας όπου θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου.

.