Skip to main content

Ανασχηματισμός: Αλλάζουν τουλάχιστον 4 υπουργοί – Ποια ονόματα παίζουν

Αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα - Τι αποφασίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ώρα αποφάσεων για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς όλο και πιο κοντα έρχονται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να σταλεί μήνυμα επανεκκίνησης. Τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου ένα μπαράζ συσκέψεων για την αποκωδικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει το στίγμα των προθέσεων του παρά σε ελάχιστους στενούς συνεργάτες του.  Σε κάθε περίπτωση δεδομένο είναι πως δεν μπορεί να σέρνεται για  μεγάλο χρονικό διάστημα η σχετική συζήτηση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι  υπουργοί να κατεβάσουν μολύβια.

Ανασχηματισμός: Στις 11.30 οι ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα – Αναβάλλεται το υπουργικό

Να σημειωθεί εδώ πως σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, λέγοντας πως αξιολογεί αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά. «Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά – το 41% είναι πολύ ψηλά – είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τα 3 στοιχεία του σχεδίου

Από το κυβερνών κόμμα αυτό που υπογραμμίζουν εμφατικά είναι πως οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν εν θερμώ και πως δεν αποφασίζονται «αλλαγές για τις αλλαγές» αλλά θα υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις. Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα σημειώνεται πως το ζήτημα δεν είναι αν η πορεία θα είναι στο κέντρο ή δεξιά αλλά  πως θα υλοποιηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει τα εξής:

  1. Περαιτέρω ενίσχυση του Μεγάρου Μαξίμου, πιθανότατα με ένα ακόμα πρόσωπο
  2. Αλλαγές τουλάχιστον τεσσάρων υπουργών και δεν αποκλείεται  να επιστρέφουν στο υπουργικό συμβούλιο πρόσωπα που και στο παρελθόν ήταν στην κυβέρνηση.
  3. Σημαντική ανανέωση σε επίπεδο υφυπουργών με αξιοποίηση «γαλάζιων» βουλευτών που έχουν δείξει πως είναι ιδιαίτερα μαχητικοί.

Άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξουν και κάποιες συγχωνεύσεις υπουργείων, καθώς τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν σενάρια που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ποια ονόματα παίζουν

To βασικό σενάριο προβλέπει πως μεταξύ άλλων θα μείνουν σταθεροί ο Άκης Σκέρτσος, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Νίκος Δένδιας,  ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Σοφία Ζαχαράκη, ο Παύλος Μαρινάκης και ο Γιώργος Φλωρίδης. Παράλληλα θα υπάρξουν και υπουργοί που θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο, καθώς ο πρωθυπουργός φαίνεται πως θέλει να προχωρήσει σε ευρύτερες αλλαγές και να μην περιοριστεί σε «μίνι» παρεμβάσεις.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ακούγεται για το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ η Νίκη Κεραμέως δεν αποκλείεται να μεταφερθεί στο υπουργείο Εργασίας.  (Δείτε τις τελευταίες πληροφορίες εδώ). 

Τις τελευταίες ημέρες είχαν φουντώσει τα σενάρια για επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη – που είναι εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού –  στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο δεν είναι εύκολo καθώς έχει αναλάβει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών. Επίσης έχουν υπάρξει πληροφορίες πως μπορεί να αναλάβουν περισσότερα καθήκοντα δύο αναπληρωτές υπουργοί ο Νίκος Παπαθανάσης (έχουν υπάρξει σενάρια και για «μετακόμιση» στο Μαξίμου) και ο Θεόδωρος Λιβάνιος.

Όπως ήδη αναφέρθηκε αναμένεται να αξιοποιηθούν πρόσωπα  από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας,  που μπορούν να μιλήσουν σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος. Αντιθέτως αυτή τη φορά δεν αναμένεται να υπάρξουν «μεταγραφές».

Σε ποια θέματα θα δοθεί βαρύτητα

Στο πεδίο της οικονομίας – με έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας- αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα θα δώσει έμφαση ο πρωθυπουργός. Πρόσφατα υπογράμμισε πως «θα  αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα όπλα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, αλλά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα». Όπως είπε «αν πιστεύουν κάποιοι ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις πανικού, θα μειώσει τον ΦΠΑ, όταν πιστεύω ακράδαντα ότι δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, μόνο και μόνο για να διαχειριστώ ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην ήταν το προσδοκώμενο, κάνουν λάθος».

Παράλληλα  ο πρωθυπουργός- στη συνέντευξη του στον Alpha – απαντώντας για το θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών είπε ότι «θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφορες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία». Ωστόσο κατέστησε σαφές πως «αλλαγή  στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει».

Το επόμενο διάστημα βαρύτητα θα δοθεί και σε κρίσιμους τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια των πολιτών κ.α. Στοχευμένες κινήσεις θα υπάρξουν και στο στεγαστικό, καθώς στόχος είναι η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος «Σπίτι μου», η εφαρμογή ενός ευνοϊκότερη πλαισίου στο πρόγραμμα « Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και κάποιες παρεμβάσεις στο Airbnb.