Skip to main content

Η άνοδος της ακροδεξιάς και οι προκλήσεις για την Ευρώπη – Ο Γ. Σεφερτζής στο Naftemporiki TV

Ο πολιτικός αναλυτής, Γιώργος Σεφερτζής, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τον Ανέστη Ντόκα, παραχώρησε ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Σεφετζής.

Ερωτηθείς, ενόψει των ευρωεκλογών, εάν κινδυνεύει η Δημοκρατία στην Ευρώπη, είπε πως «έχουμε να κάνουμε με μία παρακμή της Δημοκρατίας κυρίως μεταξύ των νέων ψηφοφόρων που πλέον ελάχιστα δίνουν σημασία στις διαφορές μεταξύ των αυταρχικών καθεστώτων και των δημοκρατικών κυβερνήσεων».

Ο κ. Σεφερτζής εκτίμησε πως «αυτό είναι η συνέπεια του γεγονότος ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει σχετικοποιηθεί η σημασία των ιδεολογικών διαφορών μεταξύ δεξιάς και αριστεράς και ταυτόχρονα -και το κυριότερο- είναι ότι έχει επικρατήσει το κριτήριο της αποτελεσματικότητας έναντι κριτηρίου που εκπορεύεται από άλλες αξίες όπως είναι η Δημοκρατία, η ελευθερία, τα κοινωνικά δικαιώματα».

«Το κρίσιμο στοιχείο είναι η ανασφάλεια»

Τέλος, ο πολιτικός αναλυτής ανέφερε ότι «το κρίσιμο στοιχείο είναι η ανασφάλεια, όταν ο άλλος αισθάνεται ότι απειλείται η θέση του και στην κοινωνία και στην οικονομία, τότε όλες οι υπόλοιπες επιλογές με ιδεολογικά κριτήρια, θεωρεί ότι έχουν δευτερεύουσα σημασία. Όταν λοιπόν δημιουργείται η εντύπωση ότι τα αυταρχικά καθεστώτα σε τελική ανάλυση είναι πιο αποτελεσματικά από τα δημοκρατικά, αυτό αυτομάτως μετατοπίζει ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος προς την κατεύθυνση των αυταρχικών απόψεων για τη διακυβέρνηση των χωρών».