Skip to main content

Στο Λουξεμβούργο αύριο ο Γ. Γεραπετρίτης – Στον «αέρα» η συνάντηση με Φιντάν

Φωτ. Χ/ Υπουργείο Εξωτερικών

Το χρονοδιάγραμμα για τις ελληνοτουρκικές συναντήσεις

Στον «αέρα» βρίσκεται η διμερής συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του Τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν, που αναμενόταν να προηγηθεί εκείνης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μάϊου.

Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ θα πραγματοποιούνταν εφόσον υπήρχε «παράθυρο» και θεωρούνταν σκόπιμο, ωστόσο δεν επρόκειτο για μία επίσημη ανακοίνωση.

Με τον χρόνο να λειτουργεί πιεστικά, ο ΥΠΕΞ -μέχρι και λίγο πριν το Πάσχα- θα πραγματοποιήσει έναν κύκλο επισκέψεων σε διάφορα κράτη καθώς οι περιφερειακές εξελίξεις μονοπωλούν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας.

Στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Εξωτερικών, αύριο αναμένεται να ταξιδέψει στο Λουξεμβούργο όπου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων όπου η ατζέντα θα περιλαμβάνει την κρίση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, θέματα του Κόλπου και την κατάσταση στο Σουδάν.

Έπειτα θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου.

Αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι δεν αποκλείεται στην συνέχεια ο Γιώργος Γεραπετρίτης να επισκεφθεί το Κατάρ αλλά και το Κουβέιτ, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί κύκλος επισκέψεων του ΥΠΕΞ στις χώρες του Κόλπου, μετά από αντίστοιχες επισκέψεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα με αυτή του ΥΠΕΞ του Λιβάνου, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας.

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Παράλληλα τη Δευτέρα 22 Απριλίου θα λάβουν χώρα στην Αθήνα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) όπου επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Στη συνέχεια, στις 26 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη ο διάλογος για τη Θετική Ατζέντα της οποίας θα ηγείται ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Πάντως, κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχει μία θετική εξέλιξη για τις συμφωνίες που υπέγραψαν αμφότερες πλευρές στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών, μεταξύ των οποίων αυτή που αφορά τη visa περιορισμένης ισχύος σε 10 νησιά – με τοπική ισχύ για την Ελλάδα 12 μήνες – η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή για πέντε νησιά και από τις 30 Απριλίου θα τεθεί σε εφαρμογή και για τα υπόλοιπα πέντε.

Σημειώνεται ότι η visa express είναι διάρκειας επτά ημερών, για ταξίδια προς την Κω, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Σάμο και τη Χίο και στη συνέχεια θα ενταχθούν η Λήμνος, η Λέρος, η Κάλυμνος, το Καστελόριζο και η Σύμη.

Η εν λόγω συμφωνία θα ισχύει για όλο τον χρόνο σε αντίθεση με το παρελθόν που ίσχυε μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες, με κόστος 60 ευρώ αντί 80 που ίσχυε έως τώρα.