Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη με Μέτσολα και Τουσκ

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στην ατζέντα θέματα της Συνόδου και Ευρωεκλογές

Συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αλλά και τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, είχε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα θέματα της Συνόδου Κορυφής αλλά και οι επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν ότι οι κύριοι Μητσοτάκης και Τουσκ ήταν αυτοί που υπέγραψαν εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η κ. Μέτσολα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Ικανοποίηση από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου

Ικανοποιημένη είναι η Αθήνα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς όπως τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων οι διεργασίες ανάμεσα σε ΕΕ και Άγκυρα θα γίνονται από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους αλλά με έναν αστερίσκο: θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα πρόσθετων κατευθύνσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δηλαδή κάθε κράτος-μέλος θα έχει δυνατότητα παρέμβασης.

Σύνοδος Κορυφής: Κοινή γραμμή για μια «αμοιβαία επωφελή σχέση» με την Τουρκία – Τι αναφέρεται για το Κυπριακό

Από νωρίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα, στα οποία αναγνωρίζεται πώς μπορεί οι ευρωτουρκικές σχέσεις να προοδεύσουν, ωστόσο η Άγκυρα θα αξιολογείται διαρκώς για τη στάση της και δεν θα θεωρείται τίποτα δεδομένο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ