Skip to main content

Ευρωπαία εισαγγελέας για τα Τέμπη: Πόσες τραγωδίες χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;

REUTERS/Alexandros Avramidis

Τι απάντησε σε σχετική ερώτηση της Σόφι ιν'τ Φελντ, σε ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το θέμα των Τεμπών τέθηκε ξανά στις Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, με την Ευρωπαία Εισαγγελέα, Λάουρα Κοβέσι να αφήνει αιχμές για τους χειρισμούς στο δυστύχημα.

Η Ολλανδή Ευρωβουλευτής, Σόφι ιν’τ Φελντ, ρώτησε, με αφορμή και παλαιότερη δήλωση της Εισαγγελέως: «την στιγμή που ο νόμος προστατεύει τους υπεύθυνους υπουργούς και δεν αίρεται η ασυλία τους, θεωρείτε ότι δεν θα λάμψει η αλήθεια για τα Τέμπη και τους υπολόγους;».

Η Λάουρα Κοβέσι απάντησε λέγοντας: «Κάποιες φορές φαίνεται ότι δεν μαθαίνουμε ποτέ. Πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;», συμπληρώνοντας πως καλλιεργείται «κουλτούρα ατιμωρησίας».

Η Ευρωπαία εισαγγελέας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα και επεσήμανε ότι «μόνο ένα θέμα απασχολούσε τον κόσμο, τα Τέμπη».

«Σε τελική ανάλυση, για να νιώθουμε ασφαλείς στην κοινωνία, εξαρτάται από το πώς εμείς οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι, η αστυνομία, κάνουμε τη δουλειά μας και το πώς την αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Αν είμαστε ανεξάρτητοι ή όχι, θαρραλέοι ή φοβισμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Λάουρα Κοβέσι ανέφερε ότι έχει «έχουμε κάνει μηνυτήρια αναφορά σε 23 αξιωματούχους» όσον αφορά τη σύμβαση 717.

Επανέλαβε ότι δεν μπόρεσε να ερευνήσει πρώην υπουργούς της κυβέρνησης αναφερόμενη στην ελληνική νομοθεσία: «Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Το θέμα είναι να συμμορφώνεται η εθνική νομοθεσία με τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Αυτό το τραύμα μπορεί να επουλωθεί μόνο με την απονομή δικαιοσύνης», επεσήμανε.

Δείτε τη δήλωση από το 14:46:43 στο βίντεο που ακολουθεί

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης σημείωσε:

«”Πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζεται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;”.  Η Eυρωπαία Eισαγγελέας δεν μασάει τα λόγια της. Η Λάουρα Κοβέσι, που είχε μιλήσει ανοιχτά για τις αντιστάσεις που συνάντησε η έρευνα της Eυρωπαϊκής Eισαγγελίας για το έγκλημα των Τεμπών, καταδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη».