Skip to main content

Σπαρτιάτες: Τα σενάρια για τις έδρες και για τις ευρωεκλογές – Ο Π. Λαζαράτος στο Naftemporiki TV

Ο Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναλύει τα πιθανά σενάρια

Για τις εξελίξεις που δρομολογεί η παραγγελία ποινικών διώξεων σε βάρος 11 βουλευτών που εκλέχθηκαν με τους «Σπαρτιάτες» μίλησε στο κανάλι της «Ναυτεμπορικής» και την εκπομπή «Rush Hour» με την Νικόλ Λειβαδάρη, ο Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Λαζαράτος.

Ο κ. Λαζαράτος σημείωσε πως «υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να ληφθεί υπόψιν και η ποινική δίωξη και το υλικό που τη συνοδεύει και πλέον να υπάρχει και κρίση του εκλογοδικείου σύμφωνα με την οποία κακώς το κόμμα των Σπαρτιατών συμμετείχε στις εκλογές, εάν αυτό συμβεί θα υπάρχει κόλλημα εκλογιμότητας σε όλη την κοινοβουλευτική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Στίγκα».

Ο Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε πως «η απόφαση αυτή θα είναι αναδρομική, θα ανατρέχει αναδρομικά στο χρόνο όπου έγινε δεκτό το κόμμα και θα εκπέσουν αναδρομικά από το βουλευτικό αξίωμα».

«Αυτό σημαίνει ότι όποια ενέργεια ακολουθεί δεν έχει νομική σημασία, τυχόν παραίτηση ή ανεξαρτητοποίηση δεν θα επιφέρει τις έννομες συνέπειες που αναφέρονται στα ρεπορτάζ» εξήγησε.

Όπως ανέφερε «τρία είναι τα σενάρια: το ένα είναι η διανομή στα υπόλοιπα κόμματα που είναι και το επικρατέστερο σενάριο και ίσως το επιστημονικά ορθότερο, χωρίς να στερείται και αυτό κάποιων προβλημάτων, το δεύτερο είναι να μείνουν κενές οι έδρες με λιγότερες πιθανότητες και το τρίτο είναι η επανάληψη των εκλογών».

Σημείωσε τέλος πως «θα κάνει μια κρίση το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το εάν από το γεγονός ότι εκπίπτουν οι Σπαρτιάτες κινδυνεύει να θεωρηθεί ότι ουσιωδώς κινδυνεύει το εκλογικό αποτέλεσμα από νέα εκλογή».

«Το τμήμα του Αρείου Πάγου εάν δεν δεσμεύεται τυπικά από δεδικασμένο του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου να είστε σίγουροι ότι θα το ακολουθήσει», σημείωσε για να καταλήξει «εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση δεν θα κάνει δεκτό το κόμμα για τις Ευρωεκλογές».

Σπαρτιάτες: Θα χάσουν τις έδρες τους στη Βουλή;