Skip to main content

Σπαρτιάτες: Θα χάσουν τις έδρες τους στη Βουλή;

Ο Ανδρέας Δημητρόπουλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ, εξηγεί στο Naftemporiki TV

Για την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στους έντεκα βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες» αλλά και στο τι θα μπορούσε να συμβεί με τις έδρες του κόμματος, μίλησε ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ανδρέας Δημητρόπουλος στην εκπομπή «Rush Hour» με τον Τάκη Σπηλιόπουλο, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.

Μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ανέφερε το ενδεχόμενο να χάσουν οι βουλευτές τις έδρες τους σε περίπτωση που το εκλογοδικείο κρίνει θετικά πως υπήρχε παράβαση του εκλογικού δικαίου.

«Η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι τον Ιούνιο»

Σχετικά με τις διαδικασίες που αναμένεται να ακολουθήσουν ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ανέφερε χαρακτηριστικά «υπάρχουν δυο διαδικασίες παράλληλα. Η μια είναι η ποινική διαδικασία και η άλλη διαδικασία είναι η διαδικασία του εκλογοδικείου», ενώ ανέφερε ότι «η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι τον Ιούνιο».

«Το εκλογοδικείο θα κρίνει εάν υπάρχει παράβαση του εκλογικού δικαίου»

Ο κ. Δημητρόπουλος τόνισε πως «το εκλογοδικείο θα κρίνει εάν κατά τον χρόνο κατάθεσης των υποψηφιοτήτων υπήρχε παράβαση του εκλογικού δικαίου».

Σε περίπτωση που το εκλογοδικείο κρίνει θετικά, εξήγησε ότι «τότε θα προχωρήσει στην ακύρωση των εδρών και στην έκπτωση από το Βουλευτικό αξίωμα των Βουλευτών αυτών».

Στη συνέχεια ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου σχολίασε το κατά πόσο παίζει ρόλο η άσκηση ποινικής δίωξης στην απόφαση του εκλογοδικείου, λέγοντας ότι «συναντώνται άτυπα. Οι διαδικασίες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, όμως ο χώρος που ζούμε είναι κοινός και στον χώρο αυτό ζουν και οι δικαστές».

Το σενάριο για επαναληπτικές εκλογές

Ο κ. Δημητρόπουλος εξέφρασε συγκεκριμένη άποψη για την περίπτωση της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος των Σπαρτιατών λέγοντας πως «ακούγονται πολλά που δεν είναι σύμφωνα με βασικές αρχές του Συντάγματος. Η πιο πιθανή λύση που προβλέπει ρητά το Σύνταγμα είναι οι επαναληπτικές εκλογές, είδαμε τέτοιες εκλογές στην περίπτωση Τσοβόλα».

«Να μείνουν κενές οι έδρες των Σπαρτιατών»

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «βεβαίως η λύση αυτή δημιουργεί σημαντικά προβλήματα καθώς θα πρέπει να γίνουν εκλογές σε όλες εκείνες τις περιφέρειες που οι Σπαρτιάτες έχουν εκλέξει Βουλευτή. Για την αναλογική κατανομή των εδρών έχω σοβαρές επιφυλάξεις».

Ενώ κλείνοντας σχολίασε ότι «μια λύση που εγώ θα έβλεπα πιο συνετή και κοντά στις Συνταγματικές διατάξεις αλλά και στην πολιτική πραγματικότητα θα ήταν να παραμείνουν κενές οι έδρες».