Skip to main content

Τέμπη: Πώς φτάσαμε 7 στους 10 Έλληνες να μην εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη

«ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ»

Τα ποσοστά-ρεκόρ της δυσπιστίας προς την ελληνική δικαιοσύνη είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών

Όξυνση της κρίσης εμπιστοσύνης των πολιτών στην ελληνική δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της προκαλούν οι καθυστερήσεις και οι παραλείψεις στον εντοπισμό των υπευθύνων του δυστυχήματος των Τεμπών αλλά και των εντολέων του επίμαχου «μπαζώματος» και της χάλκευσης των συνομιλιών της μοιραίας νύχτας.

Η εταιρεία Public Issue η οποία αποτυπώνει από το 2007 την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και των Ελληνίδων στους θεσμούς έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της νέας έρευνάς της όπου το 70% των Ελλήνων ανέφερε ότι μάλλον δεν εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη και τους δικαστές ενώ, αντίθετα, μόνο το 27% δήλωσε ότι μάλλον εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.

Δυσμενέστερη σήμερα η εικόνα από το ταραγμένο 2011

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η εικόνα της κοινής γνώμης για την ελληνική δικαιοσύνη είναι σήμερα δυσμενέστερη ακόμη και από την πολιτικά ταραγμένη περίοδο του 2011. Περαιτέρω, ανησυχία εγείρει και η διαπίστωση ότι αυτά τα ποσοστά-ρεκόρ της δυσπιστίας προς την ελληνική δικαιοσύνη είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών.

Είναι ενδεικτικό, ότι το 2018 η κατάσταση ήταν απολύτως αντίστροφη καθώς το 53% δήλωνε τότε ότι μάλλον εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη και μόνο το 33% ότι δεν την εμπιστεύεται. Τι συνέβη, όμως, και διογκώθηκε τόσο η δυσπιστία των πολιτών προς την ελληνική δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια;

Η πλειοψηφία θέλει διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων στα Τέμπη

Η απάντηση σχετίζεται αναμφίβολα με τον άκρως αμφιλεγόμενο χειρισμό εμβληματικών υποθέσεων με αποκορύφωμα το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών. Την εικόνα αυτή ενίσχυσε χθες μια ακόμη δημοσκόπηση που έδειξε ότι οι πολίτες ζητούν την διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων καθώς δεν πείθονται από τα συμπεράσματα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής η οποία δεν εντόπισε ούτε καν ενδείξεις ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εταιρεία Pulse το 42% βλέπει σίγουρα θετικά τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον έλεγχο ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων και το 19% μάλλον θετικά ενώ αντίθετα, μάλλον αρνητικό είναι το 14% και σίγουρα αρνητικό ένα έτερο 14%.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι δημοσκοπήσεις της περιόδου, ακόμη και εκείνες που διεξήχθησαν πριν από την αποκάλυψη των χαλκευμένων συνομιλιών καταγράφουν την απογοήτευση της κοινής γνώμης για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η ελληνική δικαιοσύνη την έρευνα για τους υπεύθυνους του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Βλέπει προσπάθεια συγκάλυψης

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Alco η οποία δημοσιεύθηκε αρκετές ημέρες πριν γίνει γνωστή η παραποίηση των συνομιλιών, το 77% των πολιτών δήλωνε ότι «γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης» και μόνο το 11% θεωρούσε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Επίσης, το 67% δήλωνε στην έρευνα ότι δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη σε σχέση με την απόδοση ποινικών ευθυνών για το φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.