Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: «Ο κατώτατος μισθός, αθροιστικά αυξήθηκε περισσότερο από τον πληθωρισμό»

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Επίσκεψη του πρωθυπουργού, μαζί με την Δόμνα Μιχαηλίδου, στο εργοστάσιο «Ήλιος Μπαχαρικά»

Με αφορμή την εφαρμογή από σήμερα του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού, που επηρεάζει άμεσα 560.000 εργαζόμενους της χώρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου επισκέφθηκαν σήμερα  τις εγκαταστάσεις μίας από τις μακροβιότερες βιομηχανίες της χώρας, στα Καμίνια, το εργοστάσιο «Ήλιος Μπαχαρικά», που μάλιστα έχει υιοθετήσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εργαζόμενους της βιομηχανίας, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας «Ήλιος Μπαχαρικά» από την πρόεδρο της, Στέλλα Διαμαντοπούλου και συζήτησαν για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και πώς αυτή διευκολύνει τη λειτουργία της επιχείρησης προς όφελος των εργαζομένων.

«Τα έξοδα του νοικοκυριού δεν είναι μόνο τα τρόφιμα»

«Από σήμερα αυξάνεται και ο κατώτατος μισθός και πηγαίνει στα 830 ευρώ, είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας με υπαλλήλους της εταιρείας. Αν αναλογιστείτε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κάτι παραπάνω από 26%, έχει αυξηθεί αθροιστικά πια, και με αυτή την αύξηση, περισσότερο από τον πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το τονίζουμε, γιατί έχουμε μεν αυξημένο πληθωρισμό τροφίμων, αλλά τα έξοδα του νοικοκυριού δεν είναι μόνο τα τρόφιμα, είναι η ενέργεια, είναι οι μεταφορές, είναι ένα συνολικό “καλάθι του νοικοκυριού” αυτό το οποίο πρέπει να αξιολογούμε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

«Πιστεύουμε ότι αυτή την αύξηση την αντέχουν οι επιχειρήσεις διότι, μην ξεχνάτε, έχουμε μειώσει φόρους, έχουμε μειώσει εισφορές, έχουμε στηρίξει συνολικά τις επιχειρήσεις και τους ισολογισμούς. Το δεύτερο που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην τροφοδοτήσει η αύξηση ένα νέο κύμα ανατιμήσεων», συμπλήρωσε.

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας ο πρωθυπουργός σημείωσε: Για εμάς είναι η τελική και απόλυτη εγγύηση ότι καταγράφεται πλήρως ο χρόνος εργασίας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιμένουμε τόσο πολύ ο πραγματικός χρόνος εργασίας των εργαζόμενων να δηλώνεται πια με αυτόν τον τρόπο, να μην επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης, έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε και την αδήλωτη, τη συμπληρωματική αδήλωτη εργασία, η οποία τελικά στερεί από τον εργαζόμενο εισόδημα το οποίο δικαιούται βάσει του πραγματικού χρόνου που έχει δουλέψει

«Μείωση του ποσοστού όσων εργάζονται με τον κατώτατο»

Μετά το πέρας της επίσκεψης, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στην ιστορική βιομηχανία “Ηλιος Μπαχαρικά”, μία από τις πιο γνωστές οικογενειακές επιχειρήσεις όχι μόνο της πόλης μου, αλλά και ολόκληρης της χώρας, που μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής και έχει κατακτήσει δεκάδες διακρίσεις και βραβεία τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς και με κάθε μέσο το εργασιακό περιβάλλον της χώρας και να βρισκόμαστε δίπλα στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Απόδειξη η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, δηλαδή είναι 30% υψηλότερος από τον κατώτατο μισθό του 2019.

Το εξίσου σημαντικό είναι ότι, σήμερα, σε σχέση με το 2019, το ποσοστό των συμπολιτών μας που εργάζεται με τον κατώτατο μισθό έχει μειωθεί στο 22% από 27% που ήταν το 2019. Αυτό αποτελεί μία κατάκτηση που επιβεβαιώνει την ορθότητα των πολιτικών μας και δεν σταματάμε εδώ.

Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας διαφυλάσσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και προστατεύει τις συνεπείς επιχειρήσεις. Εργαζόμαστε μεθοδικά για τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας προς όφελος των συμπολιτών μας και της εθνικής οικονομίας».