Skip to main content

Πυλώνας για την ελληνική αμυντική βιομηχανία η αναβίωση της ΕΑΒ

Menelaos Myrillas / SOOC

«Νέα προσέγγιση της κυβέρνησης για την Εθνική Ασφάλεια και την Εθνική Στρατηγική για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030»

Μεγάλο στοίχημα για τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, αποτελεί η αναβίωση της ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) με στόχο να αποτελέσει πυλώνα αναβάθμισης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Με τη δήλωση «όχι όπλα από το ράφι», ο ΥΕΘΑ προανήγγειλε τον στόχο του να αλλάξει το «δόγμα» για τα εξοπλιστικά στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και να περάσει η χώρα στην ανάπτυξη προγραμμάτων αμυντικής τεχνολογίας όπως αυτή που οραματιζόταν ο Κωσταντίνος Καραμανλής.

Το πρώτο βήμα

Από τις αρχές κιόλας του τρέχοντος έτους, η ΕΑΒ πέρασε στην εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τον Νίκο Δένδια να κάνει το πρώτο βήμα ορίζοντας νέο διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο τον αντιναύαρχο (ε.α), Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Όπως είχε υπογραμμίσει «Η υπάρχουσα κατάσταση στην ΕΑΒ δεν είναι παραδεκτή, η ανάληψη της εποπτείας της από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν αναγκαία συνθήκη προκειμένου να επιτευχθεί η διάσωση της εταιρείας. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλείται να εξυγιάνει τα οικονομικά της, να ανατάξει την επιχείρηση, να εφαρμόσει ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας, με σεβασμό πάντοτε στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων».

Νέα εποχή για την ΕΑΒ

O κ. Δένδιας περιγράφοντας το όραμά του για τη νέα εποχή της ΕΑΒ δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι « πλέον περνά σε άλλο στάδιο με νέες τεχνολογίες, με νέα έρευνα, με πράγματα τα οποία θα πρέπει να αναπτύξει για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και όχι μόνο για την πολεμική αεροπορία».

Η αναβάπτιση της ΕΑΒ θα προσφέρει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία σημαντικά οφέλη καθώς η Τουρκία έχει αναπτύξει δικά της όπλα, όπως τα drone Βayraktar, τα οποία της αποφέρουν πέραν της στρατιωτικής ισχύος γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη καθώς καθίσταται εξαγωγέας…

Σε άνοδο η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας

«Θα πάμε σε δικές μας προηγμένες παραγωγές πολλαπλασιαστών ισχύων, drones, antidrones, αυτονόμως κινούμενα στη θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα, στη στεριά» ξεκαθαρίζει ο υπουργός αναδεικνύοντας τις προκλήσεις για την ΕΑΒ αλλά και τους φιλόδοξους στόχους για την «Ατζέντα 2030».

Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη μπει ει σε τροχιά πλήρους αναβάθμισης την ώρα που πέρα από την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση των F-16 σε Viper, πρόθεση του ΥΕΘΑ είναι η απόσυρση των F-4E Phantom II AUP, η πώληση των F-16 Block.30 και Mirage.2000-5 Mk.2.

Το τρίπτυχο για την Πολεμική Αεροπορία

Ο ΥΕΘΑ, επιμένει στην ομογενοποίηση των αεροσκαφών της ΠΑ και οι τρεις βασικοί τύποι θα είναι το F-16 Viper, -το καλύτερο F-16 που έχει πετάξει ποτέ- , τα Rafale, ένα αεροπλάνο προηγμένης τεχνολογίας και υψηλών δυνατοτήτων και σε λίγα χρόνια στο πιο σύγχρονο αεροπλάνο στο F-35.

Τον ερχόμενο μήνα θα αποσυρθεί το ιστορικό F-4, για τον αποχαιρετισμό του οποίου θα γίνει ειδική τελετή.

Δεν αποκλείεται να αναζητηθούν αγοραστές για το αεροσκάφος αυτό παρά την παλαιότητά του.

«Θα πουλήσουμε τα F16 και τα Mirage»

Στους στόχους του κ. Δένδια είναι η πώληση των F-16 Block.30 και των Mirage 2000-5.

Εξηγεί ότι ένα σύγχρονο αεροπλάνο έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός από ένα αεροπλάνο προηγούμενης γενιάς. Ένα Mirage 2000-5 φέρει έναν πύραυλο SCALP ενώ ένα Rafale φέρει δύο πυραύλους Scalp. Δηλαδή ένα Rafale ισούται με δυο Mirage.

UH-60M Blackhawk: Αντίστροφη μέτρηση για τα «μαύρα γεράκια»

Eπιπλέον, οι διαφορετικοί τύποι αεροσκαφών κοστίζουν πολύ περισσότερο γιατί πρέπει να υπάρχουν πολύ περισσότερες γραμμές συντήρησης αεροσκαφών. Με ομογενοποιημένα αεροσκάφη, όπως γίνεται και με τα ελικόπτερα Black Hawk και Aegean Ηawk είναι δυνατόν η ΕΑΒ να αναπτυχθεί περισσότερο και να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

MH-60 Romeo: Στη «φαρέτρα» της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού τα νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα (βίντεο, φωτογραφίες)

Νέα πραγματικότητα διασυνδεσιμότητας του συνόλου των πλατφορμών μάχης

Έτσι, η ΠΑ βαδίζει προς μια νέα πραγματικότητα διασυνδεσιμότητας του συνόλου των πλατφορμών μάχης.

Όπως εξηγεί ο υπουργός «τα παλιά μας αεροπλάνα δεν μπορούν να μπουν σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Η τεχνολογία που χρειάζεται για να είναι απολύτως διασυνδεδεμένα δεν υπάρχει και για να τη δημιουργήσουμε είναι πανάκριβη».

Στόχος της «Ατζέντας 2030» είναι να εκσυγχρονιστεί ο στόλος, να αποκτήσουν καινοτομία οι Ένοπλες Δυνάμεις, και τη νέα τεχνογνωσία να μπορεί να την παράξει η ΕΑΒ «χρησιμοποιώντας τα νέα ελληνικά μυαλά που είναι το ίδιο ικανά με όλα τα άλλα» όπως λέει ο υπουργός.