Skip to main content

Profile: Eξαγορές στο πλάνο και ανεκτέλεστο έργων 130 εκατ. ευρώ

Στόχος τα 60 εκατ. ευρώ τζίρο το 2026 από 30 εκατ. ευρώ το 2023

Ένα φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης υπερδιπλασιασμού ίσως και τριπλασιασμού των μεγεθών της με χρονικό ορίζοντα το 2026 εκπονεί η ελληνική εισηγμένη εταιρεία λογισμικού Profile, βασισμένο στο λανσάρισμα της καινοτόμας ιδιοπαραγόμενης λύσης Τεχνητής Νοημοσύνης AI Adaptive, την προοπτική εξαγορών και το σημαντικό ανεκτέλεστο έργων ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Profile, Χαράλαμπος Στασινόπουλος, κατά την ενημέρωση αναλυτών και θεσμικών επενδυτών «είμαστε από τις ελάχιστες εταιρείες που δημιουργούν πραγματική υπηρεσία AI και αυτό μας δίνει σημαντικό πλεονέκτημα και προβάδισμα στην εγχώρια και κυρίως στη διεθνή αγορά». Σύμφωνα με την Profile οι δαπάνες για ΙΤ στο διεθνή τραπεζικό κλάδο εκτιμώνται για το 2024 στα 296 δις. δολ.

Στην εμπειρία των 30 χρόνων, την παρουσία της σε 50 χώρες, το μέσο ρυθμό ανάπτυξης 18% (2016-2023), καθώς και το υψηλό ποσοστό επένδυσης σε έρευνα και ανάπτυξη (25%) για την παραγωγή λογισμικού με έμφαση το χρηματοπιστωτικό τομέα εστίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Profile, Ευάγγελος Αγγελίδης, κάνοντας λόγο για υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξη της εταιρείας στον τομέα όπου δραστηριοποιείται.

Ο πήχυς των επιδόσεων όσον αφορά τον τζίρο για το 2024 ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ έναντι 30,1 εκατ. ευρώ το 2023 και στα 60 εκατ. ευρώ το 2026. Τα νέα συμβόλαια που σύναψε η Profile το 2023 ανέρχονται στα 85 εκατ. ευρώ έναντι 50 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 70%.

Τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA) τα 2023 διαμορφώθηκαν σε 7,33 εκατ. ευρώ έναντι 6,20 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα Κέρδη προ Φόρων αυξήθηκαν κατά 34% σε  5,13 εκατ. ευρώ.

Τα Κέρδη μετά Φόρων αυξήθηκαν κατά 18%, σε 3,85 εκατ. ευρώ.

Στο στόχαστρο επιχειρήσεις προς εξαγορά

Η εταιρεία έχει θέσει στο στόχαστρο του ενδιαφέροντός της προς εξαγορά, επιχειρήσεις του εξωτερικού, ικανοποιητικού μεγέθους με τζίρο της τάξης των 10-15 εκατ.ευρώ, συναφούς δραστηριότητας και ικανοποιητικού αριθμού πελατών. Υπάρχει μια short list 6-7 εταιρειών, που διερευνάται και εξετάζεται.

Όσον αφορά το νέο δημιούργημα της Profile, το AI Adaptive, που αποτελεί το εφαλτήριο για τη νέα εποχή της ελληνικής εισηγμένης εταιρείας, τονίστηκε ότι προσφέρει εξαιρετική εμπειρία στους χρήστες, μετατρέποντας τα δεδομένα σε αξιοποιήσιμες πληροφορίες και βελτιώνοντας σημαντικά τις ροές εργασίας.

Επιπλέον, επιτρέπει στους χρήστες να θέτουν ερωτήματα σε φυσική γλώσσα και να λαμβάνουν ταχύτατα αποφάσεις με τη βοήθεια προηγμένων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης.

Προβλέποντας τις τάσεις στο χρηματοοικονομικό λογισμικό για την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Όμιλος Profile εκτιμά ότι η χρήση του ΑΙ θα προκαλέσει σημαντική αύξηση των πωλήσεων σε κάθε διακριτό προϊόν του.

Το AI.Adaptive υλοποιήθηκε με επιτυχία στις εφαρμογές ΑΧΙΑ (Investment platform) και Finuevo.Suite (Digital Banking), μετασχηματίζοντας τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τον τελικό χρήστη. Επιπλέον, ο σχεδιασμός της λύσης χαρακτηρίζεται από αρθρωτή αρχιτεκτονική όπου σε συνδυασμό με τον κατάλληλο βαθμό αυτονομίας, προσφέρει τη δυνατότητα στους πελάτες να την εφαρμόσουν στα υπάρχοντα συστήματα τους, συμπεριλαμβανομένων των βάσεων που απαρτίζονται από οικονομικά και τραπεζικά δεδομένα, APIs, Data Lakes και διάφορων άλλων εφαρμογών.

Nα σημειωθεί ότι  η Διοίκηση προτίθεται να προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος αυξημένο κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, που αντιστοιχεί σε 0,048807 ευρώ ανά μετοχή (μικτό ποσό).