Skip to main content

Με ποια στρατηγική πάει η ΝΔ στις ευρωεκλογές

ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι να επιβεβαιωθεί το καθαρό γαλάζιο προβάδισμα.

Στρατηγική δέκα εβδομάδων μέχρι τις ευρωεκλογές χαράσσει η κυβέρνηση, που θέτει εμφατικά το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης προκειμένου  να αποφύγει μια ψήφο διαμαρτυρίας στην κάλπη της 9ης Ιουνίου. Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν πως από τις ευρωεκλογές θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα και στόχος είναι να επιβεβαιωθεί το καθαρό γαλάζιο προβάδισμα.

Στην Πειραιώς  θέλουν να πιάσουν τουλάχιστον το ποσοστό που είχε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019 δηλαδή το 33,12% ενώ στόχος είναι να διατηρηθεί η ψαλίδα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεδομένο είναι πως όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα αυξάνονται και οι περιοδείες του πρωθυπουργού στην περιφέρεια αλλά και σε γειτονιές της Αθήνας.

Από το Μοσχάτο χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντική κάλπη «και για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα στην Ευρώπη, αλλά και για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα στην Ελλάδα». Όπως υπογράμμισε «όσο, λοιπόν, κάποιοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα είναι δεύτερος, δώστε σε εμάς τη δύναμη να παραμείνουμε ισχυροί για να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο, με την ίδια και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θέλω, όλες και όλοι, να στείλουμε στην κάλπη των ευρωεκλογών».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ασυμβίβαστα θα προχωρήσουμε παρά τους εκβιασμούς, παρά τις πιέσεις. Αυτή την εντολή έχουμε πάρει». Και μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών σημείωσε «προσωπικά εγώ αλλά και η παράταξή μας λογοδοτεί μόνο στον ελληνικό λαό. Δεν συγκυβερνούμε με κανέναν. Εσείς μας εκλέγεται και σε εσάς λογοδοτούμε».

Έμφαση σε οικονομία και καθημερινότητα

Αυτό που υπογραμμίζεται από το κυβερνών κόμμα είναι πως στις κάλπες του Ιουνίου πρέπει να σταλεί εκ νέου μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές, μιλώντας για τη διπλή πολιτική βαρύτητα που αποκτά η αναμέτρηση του Ιουνίου.

Ειδικότερα επεσήμανε πως κρίνεται η ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, όπου θα υπάρξουν  σημαντικές μάχες σε πολλά επίπεδα (μεταναστευτικό, άμυνα, ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, περισσότερα κονδύλια για τους αγρότες). Προσέθεσε παράλληλα πως «στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί προφανώς και η πολιτική σταθερότητα αλλά και η συνέχεια μιας πορείας που, παρά τις δυσκολίες, μας οδηγεί μπροστά».

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές από την κυβέρνηση δίνουν έμφαση στο πεδίο της οικονομίας, καθώς γνωρίζουν  πως η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών.

Στόχος είναι να προχωρήσουν μέτρα που οδηγούν σε μόνιμη αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων (στο υπουργικό συμβούλιο κλείδωσε η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ)  και των συνταξιούχων αλλά και να μπουν «αναχώματα» στην αύξηση των τιμών. Παράλληλα βέβαια η προσοχή είναι στραμμένη σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών,  όπως για παράδειγμα η υγεία και η ασφάλεια.

Το γαλάζιο  «ραντεβού» στο Ζάππειο

Στο «φουλ» δουλεύουν οι κομματικές μηχανές στην Πειραιώς, καθώς από τις 5 ως τις 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Το συνέδριο θα ξεκινήσει τις εργασίες του με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναμένεται να αναφερθεί στο κυβερνητικό έργο αλλά και στην κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών.

Θα παρουσιαστεί επίσης βίντεο με το σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία του κόμματος, ενώ κατά την διάρκεια του τριημέρου οι περίπου 2700 σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και πολλές θεματικές συζητήσεις.  Σύμφωνα με πληροφορίες στο συνέδριο θα δώσουν το «παρών» η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ  Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Τέλος, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχει κλειδώσει και το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος και ήδη έχουν παρουσιαστεί οι πρώτοι 28 υποψήφιοι. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι στο ευρωψηφοδέλτιο να είναι ονόματα που σηματοδοτούν το άνοιγμα του κόμματος αλλά παράλληλα και πρόσωπα που να μιλάνε σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο.