Skip to main content

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Live οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Φωτ. Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με επίκεντρο πλέον των ομιλιών τις παραιτήσεις του Γ. Μπρατάκου και του Σ. Παπασταύρου.

Η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία αναμένεται αφότου ολοκληρώσει την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ν. Ανδρουλάκης: Αρνούμαστε να δεχτούμε το συνεχές μοτίβο διαφθοράς, συγκάλυψης και ατιμωρησίας της Νέας Δημοκρατίας

Φωτ. Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Είναι πλέον εδραιωμένη η πεποίθηση του ελληνικού λαού ότι η κυβέρνηση λειτουργεί σαν μια κουρδισμένη μηχανή συγκάλυψης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην ολομέλεια της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στις παρακολουθήσεις, την υπόθεση Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου αλλά και την παραίτηση Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου.

«Από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να σπάσουμε την σιωπή που πήγε να επιβληθεί από τη Νέα Δημοκρατία και φιλικά της ΜΜΕ, προσπαθήσαμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να υπάρξει δικαιοσύνη», είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναρωτήθηκε «ποιος πήρε τις συνομιλίες, ποιος της χάλκευσε και ποιος τις έδωσε σε συγκεκριμένο μέσο μαζικής ενημέρωσης».

Κυρ. Βελόπουλος: Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το δυστύχημα των Τεμπών

Σφοδρά «πυρά» για συγκάλυψη στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Τόνισε ότι «θέσαμε ερωτήματα στην κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2023 και δεν απαντήθηκαν ποτέ. Είχα ρωτήσει από την αρχή τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Κανένας δεν μας απάντησε. Κανένας εδώ μέσα δεν έδωσε σημασία, για το τι μετέφερε το τρένο. Δεν απάντησε κανείς, γιατί αυτή η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει αυτή την ιστορία». Συμπλήρωσε ότι «η αλήθεια είναι ότι οι μισοί και παραπάνω στα Τέμπη, κάηκαν».

«Δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε το δυστύχημα. Δεν κάνατε τίποτα όλοι σας για να έχει αξιόλογο σιδηρόδρομο η Ελλάδα. Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι εδώ μέσα για την κατάντια του κράτους», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ επανέλαβε ότι το εμπορικό τρένο μετέφερε επικίνδυνα εμπορεύματα. «Βρέθηκαν από ένα μέχρι έξι δοχεία διαλυτών καυσίμων. Τα μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να έχει μέσα ένα κυβικό ξυλόλιο», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Αυτά σκότωσαν τα παιδιά. Αυτά έκαψαν τα παιδιά. Οι παράνομοι λαθρέμποροι που δεν θέλετε να αποκαλύψετε» τόνισε και ρώτησε «ποιον καλύπτετε; ποιον φοβάστε; ποιον ολιγάρχη; Ποιόν λαθρέμπορο;». «Μιλάμε για συγκάλυψη αισχίστου είδους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, προσθέτοντας ότι «όσο υπάρχει η Ελληνική Λύση εδώ μέσα θα σας ξεσκεπάζουμε ό,τι κι αν κάνετε».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι «τα ευρήματα από το δυστύχημα τα πήγαν σε τρία συνολικά μέρη και όχι μόνο στο Κουλούρι». «Που έχετε δει κράτος σοβαρό να στέλνει 300 τόνους χώμα από ξεμπάζωμα σε ιδιωτικό χώρο;», διερωτήθηκε. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι δυνατόν οι τρεις υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ που αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση, να πλήρωσαν συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τα Τέμπη. «Έχετε το θράσος και να διαμαρτύρεστε. Τέλος τα παραμύθια για την ιστορία των Τεμπών. Μόνο αλήθεια, όχι παραμύθια», δήλωσε.

Z. Κωνσταντόπουλου: «Διαφημίζατε την ασφάλεια, ενώ γνωρίζατε αυτά που οι απλοί πολίτες, οι φοιτητές δεν γνώριζαν»

«Μεγάλο απόντα» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, κάνοντας λόγο για «πράξεις συγκάλυψης της κυβέρνησης» και διαμηνύοντας στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ότι η σημερινή ψήφος τους θα τους στιγματίσει για πάντα.

Στηλιτεύοντας την χθεσινή «έξαλλη επιβράβευση του υπολόγου και ποινικά υπεύθυνου», του υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή, σχολίασε λέγοντας πως οι βουλευτές της ΝΔ ανέλαβαν την «ευθύνη της συγκάλυψης». Σημείωσε πως τρεις – τέσσερις ημέρες πριν το «έγκλημα των Τεμπών», ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε για την ανάταξη των σιδηροδρόμων και αλληλοσυγχαίρονταν με τον Αγοραστό.

«Διαφημίζατε το έργο σας στο σιδηρόδρομο, διαφημίζατε την ασφάλεια, ενώ γνωρίζατε αυτά που οι απλοί πολίτες, οι φοιτητές δεν γνώριζαν» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά και στη δήλωση του υπουργού Εργασίας, Άδωνη Γεωργιάδη ότι «αν λέγαμε ότι υπήρχε πρόβλημα, δεν θα έμπαινε κανείς στα στα τρένα». Για την κυβέρνηση ήταν «υπέρτερο αγαθό το εισιτήριο από την ανθρώπινη ζωή» σχολίασε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ήξερε την κατάσταση στους σιδηροδρόμους από τα 200 εξώδικα των μηχανοδηγών και των εργαζόμενων, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάθεσή του κ. Γεννιδούνια που, όπως είπε αποτυπώνει την κατάσταση αυτή, και γι’ αυτό δεν κλήθηκε στην εξεταστική επιτροπή.

Όσον αφορά το επιχείρημα ότι το δυστύχημα οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος, σημείωσε ότι ο σταθμάρχης ανέλαβε μόνο «την αντικειμενική ευθύνη», όπως ο κ. Καραμανλής και ο κ. Μητσοτάκης.

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε παραποιημένη συνομιλία για την πολιτική της επιβίωση

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι θα ζητήσει εκείνος σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να αναλάβει πλέον η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για την ύπαρξη ή μη ποινικών ευθυνών του κ. Καραμανλή. Παράλληλα έβαλε κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη λέγοντας ότι οφείλει να παραιτηθεί άμεσα μετά από τις χθεσινές αναφορές του. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι «υπόλογη με τη σκανδαλώδη διαχείριση μιας εθνικής τραγωδίας που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων». Σχολιάζοντας την ομιλία του Κ. Αχ. Καραμανλή, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι δεν μίλησε κανείς για τη βουλευτική ασυλία και πως, αντίθετα, το θέμα είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ρώτησε την κυβέρνηση που «κατά τ’ άλλα θέλετε να πέσει άπλετο φως», γιατί απέρριψε σύσταση προανακριτικής για την σύμβαση 717. Εν συνεχεία τόνισε ότι «υπάρχει και μια δικογραφία από μήνυση που έχει υποβάλει τραυματίας από το έγκλημα στα Τέμπη» και ρώτησε τους βουλευτές της ΝΔ «που χθες χειροκροτούσαν σθεναρά τον κ. Καραμανλή», τι θα κάνουν με αυτό. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις συνεχείς επικλήσεις ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της» και πως δεν μπορεί να την κάνει για τον κ. Καραμανλή «επειδή προστατεύεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών».

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «εκμεταλλεύτηκε μια παραποιημένη συνομιλία για να εξυπηρετήσει την πολιτική της επιβίωση» και πως δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγει από τα αμείλικτα ερωτήματα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί έναν χρόνο «επιχείρησε να θάψει την υπόθεση των Τεμπών». Είπε ότι κανείς «δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι την πρώτη κιόλας μέρα, κάποιοι παρασκηνιακά φρόντιζαν για την επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας. Ότι κάποιος ή κάποιοι θα έκαναν τότε τις πρώτες ώρες το αδιανόητο. Θα έπαιρναν τους ηχογραφημένους διαλόγους από το κέντρο του ΟΣΕ και θα έκαναν μια βολική κοπτοραπτική για να εξυπηρετήσουν έναν και μόνο στόχο: να πείσουν ότι για τον θάνατο 57 ανθρώπων μοναδικός υπεύθυνος είναι ένας ανεύθυνος σταθμάρχης».

Υποστήριξε ότι «το έγκλημα των Τεμπών και η διαχείρισή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπυκνώνει το που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα: στο σημείο μηδέν», για να σημειώσει ότι «η σημερινή πρόταση δυσπιστίας αυτό ακριβώς αφορά: μια πολιτική που οδηγεί τη χώρα στο σημείο μηδέν. Εκεί μας έχει οδηγήσει ο συνδυασμός του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού και του πολιτικού αυταρχισμού της ΝΔ».

Β. Στίγκας: Συντασσόμαστε με την πρόταση δυσπιστίας

Με την πρόταση δυσπιστίας συντάσσονται οι Σπαρτιάτες, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος τους, Βασίλης Στίγκας.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι τα τρία κόμματα που έσυραν την Ελλάδα στη δίνη των μνημονίων, του υπέρογκου χρέους και της απόλυτης καταστροφής. Η συμφορά των Τεμπών ήρθε, λοιπόν, να χαράξει μια βαθιά τομή στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι. Τα παραμύθια των κακών λύκων έφθασαν να είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον δεν πείθουν κανέναν».

Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» αφού τόνισε ότι το κόμμα του «αποδοκιμάζει και καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αναφέροντας: «Θεωρούμε απαράδεκτη και ύβρη προς τους Έλληνες ψηφοφόρους τη θεωρία του κ. Ανδρουλάκη και όσων τον ακολουθούν περί ύπαρξης «δημοκρατικού τόξου». Τολμάτε να χωρίζετε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε κατηγορίες, ανάλογα το κόμμα που ψηφίζουν; Ντροπή σας. Όλοι είναι ίσοι. Μην ονειρεύεστε επαναφορά διακρίσεων και διαχωριστικών γραμμών».

Δ. Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Για ανεπάρκεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του κόμματος «Νίκη», ενώ επέρριψε ευθύνες και στον Κώστα Αχ. Καραμανλή για συγκάλυψη σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη. «Κάποτε λέγαμε το κράτος δεν υπάρχει, το κράτος είναι ανοργάνωτο, το κράτος προσπαθεί και δεν μπορεί. Κάποτε η κοινωνία λύγιζε με τις υποτιθέμενες ταπεινές συγγνώμες, τις κενές υποσχέσεις, τα κροκοδείλια δάκρυα και την φαινομενική εξάντληση της κυβέρνησης. Η δολοφονία 57 ψυχών στα Τέμπη είναι τραγικό δυστύχημα λόγω ανθρωπίνου λάθους, όχι έγκλημα. Χυδαιότητα είναι η συγκάλυψη του αυτού δολοφονικού εγκλήματος από τον κύριο Καραμανλή, όχι η ομολογία της αλήθειας από την αρχηγό πολιτικού κόμματος που «έσπασε τα νεύρα» του προέδρου της Βουλής. Ο Πρόεδρος ενοχλήθηκε από την κυρία Κωνσταντοπούλου και όχι από την απεγνωσμένη και απολύτως απρόσφορη προσπάθεια της κυβέρνησης να μας πείσει ότι όντως αποφάσισε η δικαιοσύνη και όχι η κυβερνητική πλειοψηφία. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι φωτιές σε όλη την Ελλάδα είναι απρόβλεπτη κλιματική αλλαγή όχι έλλειψη πάσης φύσεως υποδομής. Ο αγώνας για την ανθρώπινη ζωή περιορίζεται στο γάμο των ομοφυλοφίλων και στην επικράτηση της τεκνοθεσίας έναντι της υιοθεσίας. Ούτε λόγος για την πείνα, την αρρώστια και την οικονομική εξαθλίωση, που εσείς οι ίδιοι φέρνετε στους συμπολίτες μας», είπε ο κ. Νατσιος και συνέχισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

«Αν πραγματικά ενδιαφερόσασταν για τη κοινωνία που ισχυρίζεστε ότι εκπροσωπείτε και προστατεύετε δεν θα είχατε την δική σας προσωπική και εγωιστική ατζέντα. Ούτε θα εφαρμόζατε τη στρατηγική που εφαρμόζετε. Πήρατε από τον κόσμο το ψωμί, του δίνετε ψίχουλα και μιλάτε για πρόοδο. Τραγική σύμπτωση ότι αυτό δεν είναι στοιχείο ούτε της δημοκρατίας, ούτε της δεξιάς, ούτε της αριστεράς, ούτε της παγκοσμιοποίησης. Επομένως και η ιδεολογική μάχη που δίνετε ορίζοντας την αμαρτία, την αγάπη, τη ζωή και την ελευθερία απώτερο σκοπό έχει την επικράτηση των καθαρά δικών σας προσωπικών συμφερόντων», ανέφερε ο πρόεδροςτης Νίκης και κατέληξε.

Βουλή: Πώς «απαντά» η κυβέρνηση στα πυρά της αντιπολίτευσης για τα Τέμπη

naftemporiki.gr