Skip to main content

Στο Κάιρο την Κυριακή ο Κ. Μητσοτάκης – «Στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε. ο ρόλος της Αιγύπτου»

Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Θα βρεθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Βελγίου

Στο Κάιρο θα βρεθεί την προσεχή Κυριακή 17 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο.

Η ευρωπαϊκή αποστολή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ ο πρωθυπουργός θα έχει και διμερή συνάντηση με τον κ. Σίσι.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «η επίσκεψη συμβολίζει τον σημαντικό και κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, καθώς και την στρατηγική σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με το Κάιρο, με το οποίο μοιράζεται κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και  καιρό τη σημασία μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο, ενώ ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που είχε αναδείξει τη σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την σταθερότητα στην περιοχή, λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ» επισήμανε ο κ. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ εκλήθη χθες να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρει ότι η επικείμενη επίσκεψη στο Κάιρο της προέδρου της Επιτροπής, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου, γίνεται για να οριστικοποιηθεί συμφωνία στο μεταναστευτικό, που θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7,4 δισ. ευρώ. «Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα», ήταν η απάντηση του και τόνισε πως «η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ε.Ε. σε πολλούς τομείς». «Ένας από αυτούς είναι το μεταναστευτικό, αλλά και η ενέργεια, η πράσινη ατζέντα και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε ο ίδιος.

naftemporiki.gr