Skip to main content

Τον Μάιο η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/via Reuters

«Μεγάλο αγκάθι παραμένει η ΑΟΖ»

Μέσα Μάϊου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ, το πρωί της Τρίτης, μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου του πολιτικού διαλόγου (μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας), μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου ομολόγου της, Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Ελληνοτουρκικά: Τι συζήτησαν οι δύο πλευρές στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου

«Μεγάλο αγκάθι παραμένει η ΑΟΖ»

Ο πρωθυπουργός αναφορικά με την συνάντηση που θα έχει τον Μάιο με τον Τούρκο πρόεδρο, τόνισε ότι «αν δεν λυθεί το θέμα της ΑΟΖ μπορούμε να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε».

«Το μεγάλο αγκάθι είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό δε σημαίνει ότι η χώρα δεν εξακολουθεί να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα».

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του πολιτικού διαλόγου

Υπενθυμίζεται ότι εχθές πραγματοποιήθηκε -σε θετικό κλίμα- η δεύτερη φάση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, όπου αμφότερες πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα σύμφωνα με τη «Διακήρυξη των Αθηνών» που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο από τους ηγέτες των δύο χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διερευνώντας περαιτέρω τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, εκτός από διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Τον Απρίλιο η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), θα προηγηθεί της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση για τα ΜΟΕ θα λάβει χώρα στις 22 Απριλίου, όπου τουρκική αποστολή θα ταξιδέψει στην Αθήνα.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να προηγηθεί και μια συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.