Skip to main content

Τέμπη: Όλα τα πορίσματα των κομμάτων – Πού επιρρίπτονται οι ευθύνες

(ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS)

Αναλυτικά τα πορίσματα που κατέθεσαν τα κόμματα στην εξεταστική επιτροπή

Με την εξεταστική επιτροπή να φτάνει, αύριο, στην τελευταία συνεδρίαση σχετικά με τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος  στα Τέμπη που στοίχησε άδικα τη ζωή σε 57 άτομα, τα κόμματα της Βουλής κατέθεσαν τα πορίσματά τους.

Κοινός τόπος – όπως τείνει να συμβαίνει σε κάθε εξεταστική επιτροπή – δεν βρέθηκε. Οι απόψεις για τα αίτια και τις ευθύνες αποκλίνουν αισθητά. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για μία τραγωδία που οφείλεται κατά κύριο λόγο στον παράγοντα ανθρώπινου λάθος και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ένα έγκλημα που επιχειρείται να συγκαλυφθεί. Τα περισσότερα ζητούν μετατροπή της εξεταστικής σε προανακριτική. 

Στο πόρισμα που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από το σύνολο των δεδομένων, είναι ότι ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως παραβιάστηκε επτά φορές με αποτέλεσμα να σημειωθεί το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Πόρισμα ΝΔ Τέμπη: Ευθύνες του σταθμάρχη και της Hellenic Train

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Με τον Κώστα Καραμανλή να αποτελεί «μήλον της έριδος» για το φονικό δυστύχημα στα Τέμπη, στο πόροσμά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται σε μια διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκάλυψη και πολιτικής επιβίωσης κάποιων και τονίζουν ότι το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί πιθανά αν είχε υλοποιηθεί η Σύμβαση 717, ότι το έγκλημα θα είχε αποφευχθεί εάν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είχε καθορίσει και εφαρμόσει τα ελάχιστα επίπεδα ασφάλειας, σύμφωνα με τους επιβεβλημένους Εθνικούς Κανόνες Ασφάλειας και εάν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είχε προβεί σε άμεσες διορθωτικές αποφάσεις μετά την καταστροφή του παλαιού συστήματος τηλεδιοίκησης στην Ζάχαρη Λάρισας.

Ταυτόχρονα εντοπίζει «εντοπίζει ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή Κωνσταντίνου του Αχιλλέως».

Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη: Ισχυρότατες ενδείξεις για ποινικά αδικήματα Καραμανλή – Ζητά άρση ασυλίας

Το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε πόρισμα, ζητά μετατροπή της εξεταστικής επιτροπής σε προανακριτική

Την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το οποίο δεν κατέθεσε, ωστόσο, πόρισμα στην Εξεταστική Επιτροπή των Τεμπών.

Τη μετατροπή της εξεταστικής επιτροπής για τη «διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» σε προανακριτική επιτροπή προτείνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μ. Αποστολάκη, Γ. Νικητιάδης και Απ. Πάνας, καθώς θεωρούν αδύνατη την έκδοση ολοκληρωμένου πορίσματος καθώς «ούτε το σύνολο της δικογραφίας παραλάβαμε, ούτε ουσιώδεις μάρτυρες εξετάσθηκαν. Αυτή υπήρξε από την αρχή η επιδίωξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Τέμπη: Το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε πόρισμα, ζητά μετατροπή της εξεταστικής επιτροπής σε προανακριτική

Το πόρισμα του ΚΚΕ στην εισαγγελέα του ΑΠ – Σε ποιους καταλογίζει ευθύνες

Με το πόρισμα του ΚΚΕ να κατατίθενται την Παρασκευή απορρίπτονται ποινικές ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς των κυβερνήσεων της περιόδου 2009-2013 για το «κακουργηματικό αδίκημα της δια παραλείψεως διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ο θάνατος 57 ανθρώπων και η βαριά σωματική βλάβη δεκάδων ακόμα ατόμων» καταλογίζει το ΚΚΕ στο πόρισμα του για την τραγωδία των Τεμπών που κατέθεσε ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

Τραγωδία στα Τέμπη: Το πόρισμα του ΚΚΕ στην εισαγγελέα του ΑΠ – Σε ποιους καταλογίζει ευθύνες

Πόρισμα Ελληνικής Λύσης για Τέμπη: Ενώπιον της Δικαιοσύνης πολιτικοί από το 2012, στελέχη και εργολάβοι

Τέλος, από την πλευρά της η Ελληνική Λύση, εκφράζει την άποψη ότι οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Μεταφορών, από το 2012 και εντεύθεν, μαζί με τους παράγοντες των σιδηροδρομικών εταιρειών και οι σχετικοί εργολάβοι «φέρουν την ανάλογη ποινική ευθύνη και θα πρέπει να αχθούν ενώπιον της Τακτικής Δικαιοσύνης».

Πόρισμα Ελληνικής Λύσης για Τέμπη: Ενώπιον της Δικαιοσύνης πολιτικοί από το 2012, στελέχη και εργολάβοι

Το πόρισμα της Νέας Αριστεράς

Την περαιτέρω διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχει τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής, συνιστά στο πόρισμά της στην Εξεταστική Επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη η Νέα Αριστερά.

Νεά Αριστερά: Πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη – Τι αναφέρεται στο πόρισμα