Skip to main content

Διπλωματικές πηγές για Φρέντυ Μπελέρη: ⁠Δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα αλλά για ζήτημα κράτους δικαίου

Πηγή φωτ. himara.gr

Σημαντικές αντιφάσεις στο υλικό κατά το στάδιο της αποδεικτικής διαδικασίας της δίκης, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές

Μετά από την καταδικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε χθεσινή του ανακοίνωση ανέφερε ότι η απόφαση να εκτίσει διετή ποινή φυλάκισης «εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «η τελική ποινή είναι δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος».

ΥΠΕΞ για καταδίκη Μπελέρη: Εντείνονται οι ανησυχίες για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας

Σχετικά με τη χθεσινή καταδικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι:

1. Η καταδικαστική απόφαση εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της δικαστικής κρίσης.

2. ⁠Κατά το στάδιο της αποδεικτικής διαδικασίας της δίκης για τα δυο μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας προέκυψαν σημαντικές αντιφάσεις στο υλικό.

3. ⁠Υπήρξε παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας λόγω έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης.

4. ⁠Η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος.

5. ⁠Η δυσανάλογη ποινή φυλάκισης διατηρεί σε ομηρία τον εκλεγμένο δήμαρχο και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του.

6. ⁠Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με το κράτος δίκαιου.

7. ⁠Δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα αλλά για ζήτημα κράτους δικαίου, το οποίο ως κοινοτικό κεκτημένο συνιστά σαφή προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών.

8. ⁠Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την υπόθεση και αναμένει μια γνήσια αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας.

Α. Σαμαράς για Μπελέρη: Η Αλβανία του Ράμα δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη

Σημειώνεται ότι την Τρίτη (5/3), ο Φρέντυ Μπελέρης, κρίθηκε ένοχος από την αλβανική Δικαιοσύνη ενώ του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Το ίδιο δικαστήριο των Τιράνων καταδίκασε σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή τον συγκατηγορούμενο του Φρ. Μπελέρη, Π. Κοκαβέση.