Skip to main content

Αντιπολίτευση: Πιέζει το Μαξίμου να καταδικάσει το μακελειό στη Γάζα

Πηγή: Times of Israel

Στηλιτεύτηκε εκ νέου η κυβερνητική άρνηση να στηρίξει το ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός.

Την καταδίκη των ισραηλινών βομβαρδισμών που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες αμάχους οποίοι περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στη Βόρεια Γάζα ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλιτεύοντας εκ νέου την άρνηση της να στηρίξει το ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός.

ΣΥΡΙΖΑ: Να μην φοβάται η κυβέρνηση να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για την κατάσταση ασφαλείας στην Γάζα με αφορμή τις αναφορές για δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη μέχρι τώρα στάση της στον πόλεμο της Γάζας. «Η Κυβέρνηση, αντί να φοβάται να αρθρώσει τις λέξεις “κατάπαυση πυρός” εμμένοντας στην λογική του “δεδομένου συμμάχου”, οφείλει να πρωτοστατήσει – όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες- στην προσπάθεια για εξασφάλισή της» ανέφερε η Κουμουνδούρου.

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση μας έκανε μάθημα ιστορίας 

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, χαρακτήρισε «αποκρουστική» την επίθεση των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον αμάχων Παλαιστινίων και συμπλήρωσε ότι «προκαλεί αποτροπιασμό». «Η Ελληνική Κυβέρνηση -που, όταν επισημαίναμε την ανάγκη να στηριχθεί το ψήφισμα της ΓΣ του ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία, μας έκανε μαθήματα ιστορίας οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές της, στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, για άμεση κατάπαυση του πυρός, για τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ» πρόσθεσε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «καλείται να αξιοποιήσει την κρίσιμη γεωπολιτική της θέση αλλά και την αξιοπιστία που έχει αποκτήσει στη Μέση Ανατολή, ως συνέπεια των διαχρονικών πολιτικών του παρελθόντος, προκειμένου να προωθήσει τη μόνη βιώσιμη και δίκαιη λύση των δύο κρατών στα σύνορα του 1967, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΚΚΕ: Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας, καμία υποστήριξη στο Ισραήλ

Σε υψηλότερους τόνους το ΚΚΕ έκανε λόγο για «δολοφονική επίθεση του κράτους του Ισραήλ» σε βάρος συγκεντρωμένων για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο περίπου 100 άμαχων και τον τραυματισμό εκατοντάδων». «Είναι μια ακόμα αποκρουστική εγκληματική ενέργεια στη συντελούμενη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης» συμπλήρωσε ο Περισσός και κάλεσε τον ελληνικό λαό να απαιτήσει «”λευτεριά στην Παλαιστίνη”, να σταματήσει το μακελειό στη Γάζα, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας – καμία υποστήριξη στο κατοχικό κράτος του Ισραήλ».

Νέα Αριστερά: Να πάρει καθαρή θέση η κυβέρνηση

Σφοδρή κριτική στο Ισραήλ άσκησε και η Νέα Αριστερά καταγγέλλοντας ότι συνεχίζεται «το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας με θύτη το Ισραήλ». Ζήτησε δε από την ελληνική κυβέρνηση «να πάρει καθαρή θέση και να εξαντλήσει κάθε διπλωματικό και πολιτικό μέσο πίεσης και να ζητήσει το τέλος της Ισραηλινής εισβολής, το τέλος ενός εγκλήματος πολέμου διαρκείας». Παράλληλα η Νέα Αριστερά στηλίτευσε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, που συναντήθηκαν και φωτογραφήθηκαν την Τετάρτη στην Βουλή με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα. Άφησαν δε και αιχμές για το γεγονός ότι στη συνάντηση πήραν μέρος και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους φωτογράφισαν χωρίς να κατονομάσουν.