Skip to main content

ΠτΔ σε Πασινιάν: Υπέρμαχος του διεθνούς δικαίου η Ελλάδα – Στήριξη των συνομιλιών για την επίτευξη ειρήνης

Πηγή φωτ. Γ.Τ ΠτΔ

«Ελλάδα και Αρμενία συνδέονται με μακραίωνους δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης»

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον Καύκασο, αποδοκιμάζει τη χρήση βίας και στηρίζει της συνομιλίες με στόχο την επίτευξη διαρκούς ειρήνης, διαβεβαίωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νίκολ Πασινιάν.

Υποδεχόμενη τον Αρμένιο πρωθυπουργό, η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε πως η επίσκεψή του «αντανακλά το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και την κοινή βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς».

Όπως υπογράμμισε, Ελλάδα και Αρμενία συνδέονται με μακραίωνους δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης και συνεργάζονται εποικοδομητικά σε διεθνείς οργανισμούς. «Σε αυτό το πνεύμα συμμεριζόμαστε πλήρως το ενδιαφέρον της χώρας σας για την προστασία των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο της UNESCO» πρόσθεσε.

Η κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι «από την πρώτη κιόλας στιγμή, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Αρμενίας, αποστέλλοντας ανθρωπιστική βοήθεια στους χιλιάδες εκτοπισμένους Αρμενίους του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

«Υπέρμαχος του διεθνούς δικαίου και της επίλυσης των διαφορών μέσω του διαλόγου, η χώρα μου αποδοκιμάζει τη χρήση βίας και στηρίζει τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης και την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας» επισήμανε, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του Αρμένιου πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του ο κ. Πασινιάν ευχαρίστησε την κ. Σακελλαροπούλου για την υποδοχή και υπογράμμισε τους μακραίωνους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο λαών. «Αυτή η συναισθηματική σχέση μεταξύ των δύο λαών μας εκφράστηκε και κατά τη διάρκεια του βίαιου εκτοπισμού των συμπατριωτών μου από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την αποστολή από την Ελλάδα της ανθρωπιστικής βοήθειας, για την οποία σας ευχαριστώ θερμά. Εκφράζω τη χαρά μου για το γεγονός ότι κατά τα τελευταία 33 χρόνια εμβαθύναμε τις διακρατικές σχέσεις μας» ανέφερε.

«Αυτή η ιστορική μας σχέση και συνεργασία βαθαίνει και στον τομέα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα είναι σύμμαχος και συνέταιρός μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συμβάλλει ενεργά στην πορεία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μου» πρόσθεσε. Ευχαρίστησε παράλληλα τη χώρα μας για το γεγονός ότι στο πλαίσιο της αποστολής των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετέχουν και εκπρόσωποι της Ελλάδας.

«Ευελπιστώ πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, στην ημερήσια διάταξη θα συμπεριληφθούν οι διμερείς σχέσεις Αρμενίας και Ελλάδας, οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και περιφερειακά ζητήματα και επίκαιρα θέματα της διεθνούς πολιτικής» κατέληξε.

Κ. Μητσοτάκης: Βήμα εδραίωσης των εξαιρετικών σχέσεων Ελλάδας και Αρμενίας – Είμαστε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου