Skip to main content

«Καθένας όπως έστρωσε θα κοιμηθεί»: Το σχόλιο του Π. Μαρινάκη για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Δεν εκπλήσσει κανέναν αυτή η κατάσταση» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Είναι λυπηρό για τον τόπο ότι δεν μπορεί να αποκτήσει μία αξιόπιστη αντιπολίτευση» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. «Καθένας όπως έστρωσε θα κοιμηθεί» δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως «δεν εκπλήσσει κανέναν αυτή η κατάσταση».

«Όλο αυτό το οποίο βλέπουμε, είναι αποτέλεσμα όλων όσων έγιναν στη χώρα μας και από τον ΣΥΡΙΖΑ -και όταν ήταν αντιπολίτευση και όταν έγινε κυβέρνηση κι όταν, στη συνέχεια, ξαναέγινε αξιωματική αντιπολίτευση» παρατήρησε και συνέχισε λέγοντας: «Νομίζω σημαντικότερο και αυτό αφορά όλα τα κόμματα -εγώ είμαι πάρα πολύ υπερήφανος, που ανήκω από μικρό παιδί σε ένα κόμμα που έχει μάθει να σέβεται όλες τις εσωτερικές διαδικασίες, τα όργανα, όλοι οι διατελέσαντες στο κόμμα αυτό, Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί, όταν είχαμε ένα ατυχές εκλογικό αποτέλεσμα, όταν ο κόσμος έστελνε ένα μήνυμα, το λαμβάναμε το μήνυμα και προχωρούσαμε άμεσα σε εσωκομματικές διαδικασίες».

Σημείωσε ακόμη πως «το κάθε κόμμα έχει τις δικές του διαδικασίες» συμπληρώνοντας πως «από εκεί και πέρα, το τι είναι το καλό, τι είναι το κακό, το τι είναι το σωστό, τι είναι το λάθος, θα το κρίνουν τα μέλη του κάθε κόμματος».

«Ο κ. Ανδρουλάκης ψάχνει δικαιολογίες για να κάνει μια στείρα αντιπολίτευση»

Ο κ. Μαρινάκης άσκησε δριμεία κριτική και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/Νικήνατος Αλλαγής σχετικά με την στάση του για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε την επιλογή να μιλήσει με το παρόν, με το μέλλον, με την κοινωνία ή, όπως είπε, να συμπεριφερθεί ως Γραμματέας Νεολαίας κεντροαριστερής παράταξης της δεκαετίας του ’80 ή του ’90. «Επέλεξε το δεύτερο, δηλαδή επέλεξε το αμφιθέατρο των προηγούμενων δεκαετιών από την κοινωνία. Προφασίστηκε δικαιολογίες ή αιτιάσεις. Η ρητορική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και δεν ξέρω αν αυτό είναι μία άποψη που έχουν συνολικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και στο συγκεκριμένο θέμα, μας θυμίζει ρητορική αμφιθεάτρου δεκαετιών προηγούμενων, μάλιστα και δεκαετιών προηγούμενων και από αυτές που είμαστε κι εμείς στα αμφιθέατρα. Δεν το υποβαθμίζω το αμφιθέατρο, έχουν δοθεί μάχες, έχουν δοθεί ιδεολογικές μάχες, αλλά νομίζω ότι έχουμε πάει σ’ ένα άλλο επίπεδο», επισήμανε.

Παρατήρησε ακόμη πως «ο κ. Ανδρουλάκης χρησιμοποίησε τρία επιχειρήματα, δικαιολογώντας την καταψήφιση: Το πρώτο επιχείρημα είναι η υποχρηματοδότηση και η ανάγκη για περεταίρω χρηματοδότηση του δημόσιο πανεπιστημίου. Πέραν του ότι επί Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση κατά σχεδόν 50%, από περίπου 90 εκατομμύρια το χρόνο -αυτό είναι από επίσημα στοιχεία του κρατικού Προϋπολογισμού- σε 130 εκατομμύρια το χρόνο, το νομοσχέδιο που θα καταψηφίσει a priori ο κύριος Ανδρουλάκης, δίνει 1 δισ. και λίγο περισσότερο στα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ το 70% του νομοσχεδίου αυτού αφορά αυτά. Δεύτερον, λέει αυστηρά κριτήρια, αυστηρούς όρους για τα μη κρατικά. Όλα όσα επικαλείται ο κ. Ανδρουλάκης, προβλέπονται ήδη από το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και μάλιστα, εγώ θα πω και κάτι -το έχω πει πολλές φορές, το έχουμε πει όλοι πολλές φορές, το έχει πει και ο κ. Πιερρακάκης και όλη η κυβέρνηση- ας έρθουν να μας πουν σε ποια χώρα στην Ευρώπη υπάρχουν, και ποια είναι αυτά να τα συζητήσουμε, αντί να λένε από πριν θα καταψηφίσουν, πιο αυστηρά κριτήρια από αυτά που θέτουμε. Και τρίτον, δεν θα υπάρχει, λέει, έλεγχος. Ενώ, πάλι λέει το νομοσχέδιο, ότι κάθε μη κρατικό πανεπιστήμιο που θα θέλει να έρθει ως παράρτημα στη χώρα, θα πρέπει να ελεγχθεί και να εγκριθεί και από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, την ΕΘΑΑΕ και από τον ΕΟΠΠΕΠ. Δηλαδή, όλα αυτά τα οποία λέει, τα έχουμε ήδη προβλέψει. Με λίγα λόγια ψάχνει να βρει δικαιολογίες, για να κάνει μια στείρα αντιπολίτευση».

Σημείωσε δε πως «ακόμα και συνταγματολόγοι που ανήκουν παραδοσιακά σε άλλο χώρο από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Αλιβιζάτος, έχουν ταχθεί υπέρ και της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Εμείς πρέπει να προχωρήσουμε».

Ερωτηθείς τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζει αυτή τη στιγμή στην κούρσα της αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, προφανώς με πολλά προβλήματα, το οποίο συνέβαινε και τον Ιούνιο που κερδίσαμε τις εκλογές. Δεν κερδίσαμε και ο κόσμος είπε ‘λύθηκαν όλα τα προβλήματα’. Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και τώρα. Κάποια εκ των οποίων έχουν μειωθεί. Κάποια έχουν λυθεί. Κάποια προέκυψαν στην πορεία».

Συνεχίζοντας ανέφερε πως «η κυβέρνηση δίνει μια μάχη καθημερινότητας και προσπαθεί να λύσει τα περισσότερα εκ των προβλημάτων ή των αιτημάτων των πολιτών, να απαντήσει σ’ αυτά» προχωρώντας παράλληλα «μεγάλες μεταρρυθμίσεις». «Μέσα σε περίπου εφτάμιση μήνες έχουμε συζητήσει για μη κρατικά Πανεπιστήμια, για νέο Ποινικό Κώδικα, για νέο τρόπο διορισμού Διοικητών, για επιστολική ψήφο. Αυτά ψηφίζονται. Για ένα οικονομικό πρόγραμμα που αυξάνει μισθούς στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Μια σειρά από παρεμβάσεις στην Υγεία. Όλα αυτά- προφανώς – ο κόσμος για να τα αποδεχθεί πρέπει να τα δει στην πράξη. Κάποια, ήδη, υλοποιούνται» κατέληξε.