Skip to main content

4ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: «Προσφεύγω στην εκλογική βάση -Βρείτε μου αντίπαλο»

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Απάντηση» στην παρέμβαση Τσίπρα - Μύδροι κατά των εσωκομματικών του αντιπάλων

Σε εκλογές από τη βάση, στον απόηχο της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε ότι προχωράει ο Στέφανος Κασσελάκης « βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανίδρυση. Η επανίδρυση χρειάζεται ενότητα. Η ενότητα χρειάζεται έναν πρόεδρο που να μην αμφισβητείται. Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συμπλήρωσε:

«Ως τη μόνη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Ο κ. Κασσελάκης, στην κατακλείδα της ομιλίας του, απηύθυνε μύδρους κατά των εσωκομματικών του αντιπάλους. 

Όπως υπογράμμισε ότι «πρέπει να ξανασυστηθούμε ως κόμμα! Όχι μεταξύ μας. Στην κοινωνία. Και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου μέσω της αξιοπιστίας μας. Για το κοινό καλό!». Όπως είπε, για να γίνουν όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει ένα προαπαιτούμενο: Ομοψυχία. «Θέλετε να συνεχίσουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Δεν υπάρχει, φίλες και φίλοι.

Απέναντι στη δική σας ανιδιοτέλεια, που αφήνετε τις δουλειές σας, τα σπίτια σας, τις οικογένειές σας για να είστε από σήμερα ως και την Κυριακή εδώ, υπάρχουν δυστυχώς ορισμένα τεράστια εγώ που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το εμείς.

Και βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν πρόεδρο εκλεγμένο με 56% πριν από τέσσερις μήνες. Και περιμένουν την αποτυχία μου ξεχνώντας τα απλά μαθήματα πολιτικής Ιστορίας που παρέδωσε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τέσσερις μήνες:

«Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί»

Πού κατέληξαν οι υπονομευτές του Αλέξη Τσίπρα; Στα αζήτητα. Μήπως στις επόμενες εκλογές ανταλλάξουν τις κλεμμένες τους έδρες με πράσινες έδρες. Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς».

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνέχισε λέγοντας ότι «αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος. Εκείνοι θα τον λένε “ουρανοκατέβατο”, όμως θα τον έχει φέρει η κοινωνία, όπως έφερε και εμένα.

Κάποιοι νομίζουν ότι με συνεχείς αντιπαραθέσεις, διαφοροποιήσεις, διαρροές στα κοράκια της μιντιακής προπαγάνδας, θα καταφέρουν τη συντριβή μου στις ευρωεκλογές για να έρθουν ως σωτήρες. Καταλάβατε λάθος. Στην Ελλάδα έχουμε προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα υπό την ηγεσία προσώπων, όχι πρόσωπα υπό την τρικλοποδιά του κόμματός τους.

«Αν ήταν διαφορετικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν ακόμα στο 32%»

Αν ήταν διαφορετικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν ακόμα στο 32%, όχι στο 18%. Και θα ήταν τώρα εδώ, στη θέση από την οποία σας μιλώ. Και μακάρι να ήταν. Ποιος θα ψηφίσει ηγέτη χωρίς κόμμα;

Ποιος θα ψηφίσει Έναν χωρίς το όλον; Νομίζουν ότι βυθίζουν εμένα. Βυθίζουν το καράβι, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι είναι συνεπιβάτες, την ίδια ώρα που θέλουν να γίνουν καπετάνιοι. Σε ποιο πλοίο, φίλες και φίλοι; Σε αυτό που θα έχουν βυθίσει;».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Νόμιζαν ότι θα έχουν τον «μικρό» του χεριού τους»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι τους δικαιολογεί «ως ένα βαθμό. Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον «ξένο», τον «μικρό» του χεριού τους.

Ότι θα έχουν έναν πρόεδρο – αχυράνθρωπο. Ότι θα εξουσιάζουν δι’ αντιπροσώπου. Ότι θα ζητάει ο εκλεγμένος Πρόεδρος την άδεια για το πότε θα συνομιλήσει με τα μέλη του κόμματος. Ότι ο πρόεδρος που είπε στα μέλη «θα σας δώσω φωνή» και «δε θα σας προδώσω ποτέ» θα αθετήσει τις υποσχέσεις που τους έδωσε.

Λάθος πρόσωπο ψάχνατε. Δεν θα σας προδώσω ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε καταστατικό συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα σύγχρονο, ψηφιακό, ευρωπαϊκό, με εσωτερική δημοκρατία. Τα όργανα δεν είναι πάνω από τα μέλη. Ο πρόεδρος δεν είναι πάνω από τα μέλη. Όλοι είμαστε εδώ όσο είμαστε η φωνή δική σας. Είμαστε τα δικά σας ηχεία. Όχι φωνές του εγώ μας.

Καθαρά λοιπόν: Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει. Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32 στο 18%».

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι»

Ο Στέφανος Κασσελάκης συμπλήρωσε: «Ντρέτα λοιπόν, όπως πάντα: Χρειάζομαι χρόνο. Χρειαζόμαστε χρόνο. Χρόνο και ομοψυχία. Χρόνο να ξεπεράσουμε τη συλλογική θλίψη της συντριβής του 2023. Χρόνο να αναστήσουμε ένα παρηκμασμένο, δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό κόμμα.

Χρόνο να συνθέσουμε προτάσεις κοστολογημένες -όχι τσιτάτα στον αέρα- για να πούμε στους πολίτες: Αυτοί είμαστε, αυτά πιστεύουμε, τόσο κοστίζουν, δώστε μας τη δύναμη να τα πετύχουμε. Εγώ πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι, και το δήλωσα ήδη από την Τρίτη.

Θα κριθώ – και θα κριθώ πολύ σκληρά- στις πρώτες εθνικές εκλογές. Θα συνεχίσω να βλέπω βιογραφικά, να φέρνω δίπλα μου τους καλύτερους της κοινωνίας, να βρίσκομαι από τη μία γωνιά της χώρας στην άλλη. Θα συνεχίσω να δουλεύω 24 ώρες το 24ωρο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα συνεχίσω να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια έχοντας τη γλυκιά κούραση ότι και σήμερα υπερέβαλα εαυτόν, ότι μια μέρα ακόμα βρέθηκα παντού, στην πρώτη γραμμή, ότι και σήμερα αγωνίστηκα για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Όμως ένας ίσον κανένας. Χρειάζομαι τα ικανά στελέχη, τα φωτεινά μυαλά δίπλα μου. Και ευτυχώς υπάρχουν πάρα ολλά. Και ευτυχώς προχωράμε μαζί.

«Πέντε μήνες προσπαθουν να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα μου»

«Πέντε μήνες προσπαθουν να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα μου και δεν μπορούν. Όπως έκαναν με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως έκαναν και με το κόμμα μας», είπε νωρίτερα.

«Δεν προσγειώθηκα στο κόμμα, ούτε αισθάνομαι CEO, βρίσκομαι εδώ γιατί εσείς το αποφασίσατε, ανέφερε ο Στ. Κασσελάκης από

«Θα γίνουμε κυβέρνηση ξανά γιατί έχουμε μαζί μας, την αλήθεια μας»

«Έχουμε καθαρά χέρια, έχουμε όρεξη, έχουμε την αλήθεια με το  μέρος μας» τόνισε συγκεκριμένα στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος προέβλεψε ένα καλό, μεγάλο αποτέλεσμα για τις ευρωεκλογές», υπό τα συνθήματα νεολαίων του κόμματος που έκαναν λόγο για «ενότητα και ανατροπή».

«Βιάζομαι γιατί η ζωή δεν μπορεί να περιμένει»

Πολλοί με κατηγορούν γιατί βιάζομαι, είπε σε άλλο σημείο. «Και το δέχομαι, τόνισε. Αλλά βιάζομαι γιατί η ζωή δεν μπορεί να περιμένει. Βιάζομαι γιατί τα κοινωνικά αιτήματα είναι κατεπείγοντα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε χρόνο σε εσωστρέφεια και αναλύσεις χωρίς προτάσεις.

« Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε το άνοιγμα και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τη διεύρυνση προς τον σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο και το δημοκρατικό κέντρο, αλλά και με την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων και της ηγεσίας από την βάση. Κι αυτά δεν έπεσαν από τον ουρανό. Δόθηκαν μάχες απέναντι σε αυτούς που δεν τα ήθελαν και κατέληξαν  να διασπάσουν το κόμμα. Αυτά τα ψηφίσαμε στο συνέδριο του 2022. Αλλά κάποιοι δεν τα σεβάστηκαν, όπως δεν σεβάστηκαν και τον Ιδρυτή της Κυβερνώσας Αριστεράς τον Αλέξη Τσίπρα»

Επίσης έκανε λόγο για ένα ΠΑΣΟΚ «συμπληρωματική δύναμη της ΝΔ» και για «μικρή, πολυδιασπασμένη, αυτοαναφορική Αριστερά». Μόνο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θέλουμε και μπορούμε να βγάλουμε την πατρίδα από το τέλμα», σημείωσε.

Αναλύοντας το «ελληνικό όνειρο» ζήτησε «προοδευτική αντεπίθεση» βασισμένη σε τέσσερις κεντρικούς άξονες, 

-Πατριωτική και υπερήφανη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική
-Ανασυγκρότηση του κράτους, ώστε αυτό να καταστεί αποδοτικό και λειτουργικό
-Ευημερία και πρόοδος για όλους, με καθολική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών από ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο και αξιόπιστο ΕΣΥ
-Κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας.

Βασικά σημεία της ομιλίας

Την  ώρα που ο  αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ανέβαινε στο βήμα στη γιγαντοοθόνη του Συνεδρίου, προβαλλόταν βίντεο με τον ίδιο

Ο κ. Κασσελάκης, στην αρχή της ομιλίας του, στάθηκε ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μεταξύ άλλων ζήτησε την άρση του βέτο σε όλα τα θέματα εκτός των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής.

Επίσης ζήτησε  θεσμοθέτηση ενιαίου τρόπου υπολογισμού του κατώτατου μισθού και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. 

«Η Ευρώπη κινδυνεύει άμεσα από την άνοδο της ακροδεξιάς στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές» τόνισε.

Εκτενείς αναφορές έκανε και στα διεθνή θέματα, ζητώντας άμεση κατάπαυση τους πυρός στην Γάζα

Για την οικονομία

«Τα οικονομικά στοιχεία διαψεύδουν το «success story» και την εικονική πραγματικότητα που προσπαθεί να παρουσιάσει η ΝΔ και τα Μέσα που τη στηρίζουν» σημείωσε ο κ. Κασσελάκης, αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική.

«Η Ελλάδα έχει θλιβερές πρωτιές, στον πληθωρισμό των τροφίμων, στην πανάκριβη  βενζίνη, στα δυσθεώρητα έξοδα στέγασης, που απορροφούν το 40%-50% του εισοδήματος του νοικοκυριού.

Η κυβέρνηση δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους, όπως έκαναν 12 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιμένει ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν θα έχει αποτέλεσμα. Ας ρωτήσουν την Πορτογαλία και την Ισπανία, που μηδένισαν τον ΦΠΑ και οι τιμές μειώθηκαν 17,9% και 7,4% αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, κάποιοι λίγοι και ισχυροί σωρεύουν υπερκέρδη και απολαμβάνουν προκλητική φοροασυλία», τόνισε.

«Θεμέλιο  ένας προοδευτικός φόρος εισοδήματος»

Επίσης ανέφερε ότι στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει «ένα σταθερό, απλό και σαφές φορολογικό σύστημα. Θεμέλιο του συστήματος θα αποτελέσει ένας προοδευτικός φόρος εισοδήματος, ένας προοδευτικός συντελεστής για φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και η προοδευτικότητα στη φορολογία της περιουσίας. Στόχος η κοινωνική δικαιοσύνη και η ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων και επιχειρήσεων, όπως και η ενίσχυση της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας και η προσέλκυση επενδύσεων, που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία.

Κατά  Άδωνι Γεωργιάδη

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην Υγεία, έκανε προσωπική επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη, θυμίζοντας την φράση του «εγώ έκλεισα 7 νοσοκομεία».

«Ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη βλέπουν ότι η κυβέρνησή του απαξιώνει το Εθνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας και διαλύει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων» αν’εφερε ενώ έκανε λόγο για στήριξη το ΣΥΡΙΖΑ ΣΕκαθολική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών από ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο και αξιόπιστο ΕΣΥ. Έμπρακτη στήριξη του ΕΣΥ με ενίσχυση υποδομών, διπλασιασμό των αποδοχών των υγειονομικών κ.α.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο κ. Κασσελάκης έκανε ειδική αναφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών λέγοντας: «Χάρη στη δική μας πίεση με την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να φέρει το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο στη Βουλή, που υπερψηφίστηκε χάρη στη δική μας ψήφο. Η ψήφιση του αποτελεί άλμα για την ελληνική κοινωνία και είναι μια νίκη όλων μας.

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.