Skip to main content

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Τα «όχι» και οι αποχές από την ΝΔ

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ένας-ένας οι βουλευτές ανοίγουν τα χαρτιά τους

Την πρόθεσή  τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που προβλέπει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, εξέφρασαν επισήμως σήμερα τρεις βουλευτές της ΝΔ. Πρόκειται για τους:  Μίλτος Χρυσομάλλη,  Άννα Καραμανλή και Ευρυπιδη Στυλιανίδη. Την ίδια ώρα, αποχή θα είναι η στάση του πρώην υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που γύρισε την πλάτη στο νομοσχέδιο, καθώς και του βουλευτή Στέλιου Πέτσα.

«Αυτό για μένα είναι αξιακό»

Ο κ. Χρυσομάλλης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, παρέμεινε σταθερή στα 50 χρόνια της ιστορίας της διότι κατόρθωσε να ενσωματώσει διαφορετικές απόψεις με επιτυχία γιατί όλοι εμείς προερχόμαστε από διάφορες πολιτικές προσεγγίσεις – φιλελεύθεροι, συντηρητικοί, κεντρώοι, δεξιοί και συνυπάρχουμε για τα πολλά στα οποία συμφωνούμε, αλλά και γι αυτά στα οποία διαφωνούμε και πρώτος τα αναγνωρίζει όλα ο ίδιος ο πρόεδρός μας και πρωθυπουργός. Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που εκφράζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων.

Αυτές τις ανησυχίες φωνάζω κι εγώ σήμερα με την αρνητική ψήφο μου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Τοποθετούμαι όμως κατά συνείδηση και όχι απέχοντας. Δεν δύναμαι να φανταστώ μια κοινωνία, που ο πατέρας και η μητέρα θα αντικατασταθούν από τον γονέα 1 και τον γονέα 2 και τα παιδιά θα στερούνται τα οφέλη που ο πατέρας και η μητέρα από κοινού προσφέρουν. Κι αυτό για μένα είναι αξιακό. Γιατί έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε ότι κληρονομήσαμε, να προστατεύσουμε την κοινωνία και πάνω από όλα τα παιδιά μας».

«Δεν μπορώ να ψηφίσω»

Ταυτόχρονα ο Θάνος Πλεύρης αναφερόμενος στον λόγο που δεν δύναται να ψηφίσει, υπογράμμισε:

«Δεν μπορώ να ψηφίσω τις συγκεκριμένες διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά θα επιλέξω στάση που δεν θα δώσει δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία μου για μικροπολιτικούς λόγους».

«Είναι θέμα συνείδησης και συνείδηση σημαίνει πως αντέχεις και αναγνωρίζεις τον πολιτικό σου ρόλο. Συνεπώς δεν μπορώ να ψηφίσω τις συγκεκριμένες διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση αλλά θα επιλέξω στάση που δεν θα δώσει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί κανείς τη διαφωνία μου για μικροπολιτικούς λόγους» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

Α. Καραμανλή: «Έχω κόκκινες γραμμές»

“Δεν ξέρω πότε η έννοια της οικογένειας έχασε την ιερότητά της και φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται οκ ένα παιδί να μην πει ποτέ μαμά, ούτε πότε ο βράχος των παιδικών μας χρόνων, ο πατέρας, έγινε ανώνυμο σπέρμα. Αν αυτό είναι πρόοδος τότε είμαι συντηρητική και οπισθοδρομική. Αν όμως είναι ένα μοιραίο βήμα για την αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής, την διάλυση των δεσμών που ξεκινούν από την οικογένεια και καθορίζουν όλη μας τη ζωή, τότε όχι δεν μπορώ να συναινέσω και γι αυτό καταψηφίζω το νομοσχέδιο”, δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ, ‘Αννα Καραμανλή από την Ολομέλεια.

Τέλος, η κυρία Καραμανλή καταφέρθηκε εναντίον όσων κατηγορούν τους διαφωνούντες βουλευτές σαν ομοφοβικούς και αναχρονιστικούς και κατήγγειλε συνάδελφό της από το κυβερνών κόμμα, ο οποίος της απέδωσε κίνητρα ψηφοθηρίας, όταν δήλωσε ότι τάσσεται εναντίον του νομοσχεδίου.