Skip to main content

Νέα Αριστερά για μη κρατικά Πανεπιστήμια: Τα κυβερνητικά σχέδια πρέπει να ηττηθούν

Nick Paleologos / SOOC

«Η παιδεία από κοινωνικό αγαθό εκφυλίζεται σε εμπόρευμα και η μόρφωση από δικαίωμα σε προνόμιο»

Την στήριξή της στις κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων εκφράζει η υπεύθυνη Παιδείας της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη. «Οι χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη φανέρωσαν το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: ιδιωτικά πανεπιστήμια και δίδακτρα στα δημόσια ΑΕΙ» σημειώνει, τονίζοντας πως «η παιδεία από κοινωνικό αγαθό εκφυλίζεται σε εμπόρευμα και η μόρφωση από δικαίωμα σε προνόμιο».

Όπως επισημαίνει, «προηγήθηκε η κατασυκοφάντηση των δημόσιων ΑΕΙ. Η κατάργηση τμημάτων και οι διαγραφές φοιτητών, η υποστελέχωση και η χρηματοδοτική ασφυξία, η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η πλήρης εμπορευματοποίηση των μεταπτυχιακών, η καταπάτηση του αυτοδιοίκητου, η θεσμοθέτηση της ΕΒΕ και ο αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων μαθητών από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός επιβεβαίωσε πως ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια περνά από τη συρρίκνωση των δημόσιων ΑΕΙ» υπογραμμίζει η κ. Τζούφη, συμπληρώνοντας πως «τα περιφερειακά ιδρύματα βιώνουν ήδη τις συνέπειες, ενώ με το κυβερνητικό σχέδιο πρόκειται να αποδεκατιστούν».

«Όλα αυτά στο όνομα της ‘αριστείας’ και του ‘εξορθολογισμού’, από μια κυβέρνηση που δε διστάζει να καταπατήσει το Σύνταγμα και το Άρθρο 16. Που ποδοπατά διαρκώς τους θεσμούς, τη Βουλή και το Κράτος Δικαίου. Που παρά τις υποσχέσεις για περισσότερη ‘Ευρώπη’, εξευτελίζει και καταδικάζει τη χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο» σημειώνει και συνεχίζει: «Είναι ώρα αγώνα και τα κυβερνητικά σχέδια πρέπει να ηττηθούν. Η Νέα Αριστερά στέκεται στο πλευρό των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας που υπερασπίζεται τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Που παλεύει για τα δημόσια αγαθά, για το παρόν και το μέλλον των νέων της χώρας».