Skip to main content

Ι. Μπούγας στο NaftemporikiTV: Ποιες αλλαγές φέρνει ο νέος ποινικός κώδικας

«Οι παρεμβάσεις μας αποσκοπούν στο να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης»

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με την Νικόλ Λειβαδάρη, παραχώρησε ο Ιωάννης Μπούγας. Πιο συγκεκριμένα ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε πως «Για πρώτη φορά θεσμοθετείται στο Ελληνικό Δίκαιο η ποινική ευθύνη των νομικών προσώπων σε περιπτώσεις διαφθοράς», «πρόκειται για μια τομή στο σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε στην συνέχεια πως «αύριο ή το αργότερο μεθαύριο θα κατατεθεί στην Βουλή ο Ποινικός Κώδικας», «στο σχέδιο νόμου υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες, η βία που ασκείται από ανηλίκους, που είναι υπεύθυνοι ανήλικοι και η βία που ασκείται σε βάρος των ανηλίκων», «σε ότι αφορά τους ανήλικους δράστες μειώνουμε το όριο της ποινικής ευθύνης, σήμερα η ποινική ευθύνη ανηλίκου ξεκινά από τα δώδεκα έτη, θα το μειώσουμε στα δέκα έτη», «χρειαζόμαστε την άποψη φορέων οι οποίοι είναι αρμόδιοι», «πρέπει από την άλλη μεριά και οι ποινικές διατάξεις που αφορούν στους ανηλίκους να δρουν και παιδαγωγικά».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Μπούγας εξήγησε πως «το πνεύμα είναι η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων που αναστέλλονται οι ποινές», «όσο αυστηρές και εάν είναι οι ποινές, όταν δεν εκτίονται πραγματικά ουσιαστικά είναι σαν να μην επιβάλλονται».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης σχετικά με τον Δικαστικό Χάρτη τόνισε πως «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά Δικαστικός χάρτης», «για πρώτη φορά δημιουργούμε δικαστικό χάρτη και έχει τρεις βασικούς άξονες, ο πρώτος άξονας είναι η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας», «ο δεύτερος άξονας είναι η χωροταξία», «και ο τρίτος άξονας είναι η διεύθυνση των δικαστηρίων».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως «Το ένα τρίτο του συνόλου των δικαστών είναι Ειρηνοδίκες», «αυτό το ένα τρίτο του συνόλου των δικαστών απασχολείται μόνο με το ένα τέταρτο των αστικών υποθέσεων, αντιλαμβάνεται κανείς την δυσαναλογία, οι Ειρηνοδίκες δεν είναι δεύτερης ταχύτητας δικαστές».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε πως «οι παρεμβάσεις μας αποσκοπούν στο να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης, σήμερα η χώρα μας είναι από τις χώρες με τους βραδύτερους ρυθμούς απονομής».

Τέλος ο κ. Μπούγας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Νικόλ Λειβαδάρη για το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σχολίασε πως «παρακολουθώ όλες τις εξελίξεις, δεν έχω αλλάξει την απόφαση μου, η απόφαση μου είναι να απέχω από την ψηφοφορία», «είναι ένα ζήτημα που το βλέπω στο αυστηρό πλαίσιο της προσωπικής συνείδησης, δεν θέλω να το υπερβώ και θα τηρήσω την στάση που έχω προαναγγείλει».