Skip to main content

Γάμος ομόφυλων: Στο υπουργικό συμβούλιο τα αποκαλυπτήρια του ν/σχ – Τα «αγκάθια» για την κυβέρνηση

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα πράξουν τα στελέχη που έχουν διαφωνήσει ανοιχτά ή φαίνεται να διατηρούν ενστάσεις

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανάρρωσε μετά την νόσησή του με τη γρίπη H1N1, συνεδριάζει σήμερα στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο. Επί τάπητος θα τεθούν μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη και το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, ωστόσο οι προβολείς πέφτουν στη νομοθετική πρωτοβουλία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που θα παρουσιάσει στη συνεδρίαση ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι αμέσως μετά να τεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή ώστε να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου.

Π. Μαρινάκης: «Δεν θα μπαίναμε ποτέ σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία»

Τα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου λαμβάνουν χώρα μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία από ομόφυλους.

Μιλώντας στον Ant1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση σέβεται τις απόψεις της Εκκλησίας, θυμίζοντας ότι «ειδικά στις τελευταίες κρίσεις, η Εκκλησία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην στήριξη της κοινωνίας». «Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει την εκτελεστική εξουσία και φέρνει νομοσχέδια και ψηφίζουν οι βουλευτές. Δεν θα μπαίναμε ποτέ σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία» τόνισε, ερωτηθείς σχετικά με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Όπως σημείωσε, «η Εκκλησία έχει κάθε δικαίωμα να έχει την άποψη της, έχουμε Δημοκρατία, ο καθένας εκφράζει ελεύθερα την άποψη του. Εκφράζει μια άποψη η Εκκλησία. Πολλές φορές στην δημοκρατία πρέπει να πάρεις αποφάσεις για μια κατηγορία πολιτών και για τα δικαιώματα τους. Δεν κάνουμε κάτι που παραβιάζει τον πυρήνα της οικογένειας. Δεν θέλουμε ένα παιδί να μεγαλώνει με έναν ορατό και έναν αόρατο γονέα. Ρυθμίζουμε μια πραγματικότητα που υπάρχει στην κοινωνία, υπάρχουν δύο άνδρες και δύο γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά που αντιμετωπίζονται ως παιδιά κατώτερου θεού, εμείς θέλουμε να πάμε παρακάτω».

Το ενδιαφέρον στρέφεται επίσης στο τι θα πράξουν τα μέλη της κυβέρνησης που έχουν διαφωνήσει ανοιχτά ή φαίνεται να διατηρούν ενστάσεις έναντι του προωθούμενου νομοσχεδίου. Για παράδειγμα, μένει να φανεί ποια στάση θα τηρήσουν ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος δεν αποκλείεται να επιλέξει τελικά την αποχή, αλλά και οι υφυπουργοί Σ. Κελέτσης και η Μ. Κεφάλα, που ακόμη δεν έχουν διευκρινίσει τι θα πράξουν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μαρινάκης δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί επικείμενης παραίτησης της κ. Κεφάλα. «Δεν γνωρίζω να ισχύει κάτι τέτοιο», είπε, ενώ σχετικά με τον Μάκη Βορίδη παρέπεμψε στην αναφορά του πρωθυπουργού ότι οι υπουργοί «έχουν αυξημένη ευθύνη από την ώρα που θα εγκριθεί το νομοσχέδιο». «Θα δούμε τις εξελίξεις. Είναι σημαντική διαδικασία, η Ν.Δ. και η κυβέρνηση βγαίνει θωρακισμένη, ακολουθώντας την διαδικασία που ακολούθησε σε όλα τα νομοσχέδια» πρόσθεσε.

Όπως έχει γράψει η «Ν» στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως ήδη υπάρχουν περίπου 100 θετικές ψήφοι από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας 20 με 22 διαφωνούντων και οι υπόλοιποι βουλευτές είναι αναποφάσιστοι.

naftemporiki.gr