Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα πάροχο ενέργειας

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας - Πιθανόν να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία»

Το σχέδιο της κυβέρνησης να καταστεί η Ελλάδα πάροχος ενέργειας τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες ξεδίπλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας σε συζήτηση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?» στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μάλιστα στην προοπτική η Ελλάδα να εξάγει «φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία» ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις δυνατότητες της χώρας στο τομέα της αιολικής ενέργειας.

Ειδικότερα, μιλώντας για την ενεργειακή ασφάλεια και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε πως «επί του παρόντος είμαστε καθαρός εισαγωγέας ενέργειας» εστιάζοντας στη μετάβαση που συντελείται στη χώρα. «Όταν η Ελλάδα αποφάσισε πριν από 4 χρόνια να απομακρυνθεί από άνθρακα αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριo ως ένα καύσιμο μετάβασης. Δεν έχουμε πυρηνική ενέργεια, οπότε ήταν η μόνη προφανής επιλογή. Ξοδέψαμε 7 δισ. το 2022 για να εισάγουμε φυσικό αέριο. Και κανονικά το ποσό που απαιτείται είναι ένα 1 δισ.» δήλωσε.

«Θέλουμε να γίνουμε πάροχος ενέργειας τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες, μέσω ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης. Η γεωγραφική μας θέση μας δίνει τη δυνατότητα αυτή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας:

«Επίσης πιθανόν να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία διότι – αν δείτε την απόσταση που απαιτείται – δεν είναι τόσο μεγάλη. Αλλά στον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε κυρίως σε ό,τι αφορά την αιολική ενέργεια».

Όπως επισήμανε για να καταστεί αυτό δυνατό «πρέπει να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες διασυνδέσεις».

naftemporiki.gr