Skip to main content

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Το παρασκήνιο των φροντιστηρίων και οι εσωκομματικές ισορροπίες

George Vitsaras / SOOC

Το χθεσινό γαλάζιο φροντιστήριο κράτησε περίπου 2,5 ώρες με αρκετούς βουλευτές να θέτουν σειρά ερωτημάτων

Ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα η ενημέρωση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο οι βουλευτές που έχουν διατυπώσει ενστάσεις φαίνεται πως παραμένουν αμετακίνητοι. Από την πλευρά της κυβέρνησης κοιτάζουν προς τους αναποφάσιστους και εστιάζουν στους βουλευτές της περιφέρειας που διατυπώνουν τις περισσότερες επιφυλάξεις.

Το χθεσινό γαλάζιο φροντιστήριο κράτησε περίπου 2,5 ώρες με αρκετούς βουλευτές να θέτουν σειρά ερωτημάτων για την προωθούμενη ρύθμιση και κυρίως για το θέμα της τεκνοθεσίας. Κομβικό ρόλο στην ενημέρωση είχε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, που είναι άλλωστε και ο εισηγητής του νομοσχεδίου. Ειδικότερα  παρουσίασε το βασικό πλαίσιο της ρύθμισης αλλά και αναλυτικά παραδείγματα για το τι συμβαίνει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, θυμίζοντας μάλιστα πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει πως «ανήκουμε στη Δύση», κάτι που αφορά την χώρα οικονομικά, πολιτικά αλλά και πολιτιστικά.

Ποιοι τάσσονται καθαρά υπέρ

Σε παρεμβάσεις του στη χθεσινή συζήτηση καθαρά υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ φέρεται να έκανε και μια αναφορά με νόημα λέγοντας πως  εκείνοι που απείχαν ή καταψήφισαν το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης τώρα το επικαλούνται. Τις προωθούμενες ρυθμίσεις έχουν δημοσίως στηρίξει υπουργοί της κυβέρνησης όπως η Νίκη Κεραμέως, η Σοφία Ζαχαράκη, ο Δημήτρης Καιρίδης, η Δόμνα Μιχαηλίδου αλλά και υφυπουργοί.  κ.α. Να σημειωθεί ακόμα πως ο  Νίκος Δένδιας πρόσφατα σημείωσε πως  «για να τοποθετηθεί κάποιος υπεύθυνα θα πρέπει πρώτα να έρθει τελική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο» αλλά υπενθύμισε πως το 2015 είχε υπερψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων.  Συνφωνα με πληροφορίες υπέρ της ψήφισης του  νομοσχεδίου τάχθηκαν στη χθεσινή συζήτηση στην Πειραιώς υφυπουργοί όπως η Σοφία Βούλτεψη και ο Βασίλης Σπανάκης.

Π. Μαρινάκης: Δεν αντιδικούμε με τον Αντώνη Σαμαρά – Απλά απαντήσαμε στις δηλώσεις του

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Μάκης Βορίδης και οι άλλοι

Μέχρι τώρα από το υπουργικό συμβούλιο έχει πει πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο μόνο ο Μάκης Βορίδης – που μάλιστα δεν πήγε στην χθεσινή ενημέρωση στα γραφεία του κόμματος – ενώ δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει την στάση τους περίπου πέντε υφυπουργοί της κυβέρνησης (ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης έχει ταχθεί υπερ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά κατά της τεκνοθεσίας, ενώ δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως μεταξύ άλλων o Γ. Κεφαλογιάννης, ο Σ. Κελέτσης, η Μ. Κεφαλά).

Δεδομένο είναι πως δεν θα ψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ περίπου 20 βουλευτές έχουν διατυπώσει προβληματισμούς κυρίως  για το θέμα της τεκνοθεσίας   (μεταξύ  αυτών είναι οι Ευρυπίδης Στυλιανίδης, o Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Βασίλης Γιόγιακας,  ο Θάνος Πλεύρης, η Αννα Καραμανλή, ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Θεόδωρος Καράογλου,  ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, o Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Χρήστος Κέλλας, κ.α). Μάλιστα ήδη κάποιοι εξ αυτών (όπως ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Κώστας Καραγκούνης κ.α.) έχουν ήδη πει πως θα καταψηφίσουν.