Skip to main content

«Αναταράξεις» φέρνει ο γάμος των ομοφύλων: Γαλάζια αποχή και Κασσελάκης Vs Πολάκη

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι διαφωνίες από τους κυβερνητικούς βουλευτές και η κομματική πειθαρχία στην αντιπολίτευση

Φουντώνουν οι συζητήσεις στα κόμματα αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Στο κυβερνών κόμμα στόχος είναι να πειστούν οι αναποφάσιστοι βουλευτές να πουν το «ναι» όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας, ενώ στην αξιωματική αντιπολίτευση.. φωτιές άναψε το θέμα της κομματικής πειθαρχίας.

Από το Μαξίμου υπογραμμίζουν πως το νομοσχέδιο προβλέπει πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και στόχος είναι να διασφαλιστεί πως τα παιδιά θα  έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν υπάρχει καμία νέα ρύθμιση για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (παρένθετη μητέρα) και δεν προβλέπεται «γονέας 1» και «γονέας 2», ενώ γίνεται αναφορά και στο τι ισχύει σε αλλά ευρωπαϊκά κράτη.

Αύριο και μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση – συζήτηση των γαλάζιων βουλευτών στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, όπου ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα αναφερθεί στο νομοσχέδιο (θα είναι εισηγητής). Στη συνάντηση πρόκειται  να παρευρεθούν οι αντιπρόεδροι του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο στόχος είναι να συσπειρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ αυτό που επισημαίνεται είναι πως για όσους δεν θέλουν να πουν «ναι» η αποχή είναι καλύτερη «διέξοδος» από την καταψήφιση. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πάντως πως «ο πρωθυπουργός είναι αυτός που πήρε την πρωτοβουλία, εισηγείται το νομοσχέδιο και ζητά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα  να το υπερψηφίσει. Ουδέποτε ενθάρρυνε την αποχή».

Τα ίδια στελέχη τονίζουν πως «τηρούμε μια παράδοση της ΝΔ μη επιβολής πειθαρχίας σε θέματα δικαιωμάτων» αλλά ταυτόχρονα επισημαίνουν  πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογείται η στάση του καθενός».

Ποιοι γαλάζιοι δεν συμφωνούν

Με μία αιχμηρή δήλωση  ο πρώην πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί αποχής, στέλνοντας … μηνύματα. «Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και, λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;» υπογράμμισε.

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως «στην συντριπτική της πλειονότητα η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη για αυτό το ζήτημα» και προσέθεσε πως «θα τοποθετηθώ όταν έρθει η ώρα στη Βουλή».  Υπενθυμίζεται πως ήδη από το τέλος Νοεμβρίου  σε συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός είχε ταχθεί ενάντια σε μια ρύθμιση για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών.

Παράλληλα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος συνεχίζονται οι αντιδράσεις από βουλευτές και μένει να φανεί πόσοι θα στραφούν στην αποχή αλλά και πόσοι θα φτάσουν μέχρι την Βουλή για να καταψηφίσουν.  Στην  πρόθεση του να καταψηφίσει αναφέρθηκε ο  Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις τους o Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Κώστας Καραγκούνης και ο Βασίλης Γιόγιακας επανέλαβαν πως δεν θα υπερψηφίσουν. Μάλιστα ενστάσεις είχαν υπάρξει το προηγούμενο διάστημα και από άλλους γαλάζιους, όπως ο Θ. Πλεύρης, η Αν. Καραμανλή, ο Μ. Χαρακόπουλος, ο Μ. Χρυσομάλλης κ.α.

Όσον αφορά στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αυτό που τονίζεται από την κυβέρνηση είναι πως έχουν μια «αυξημένη θεσμική υποχρέωση» για την ψήφιση των νομοσχεδίων. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει πει πως δεν συμφωνεί με την ρύθμιση, ενώ σταδιακά τα μέλη της κυβέρνησης τοποθετούνται επί του θέματος (για παράδειγμα καθαρά υπέρ του «ναι» τάχθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης).

Το εσωκομματικό τοπίο στο ΣΥΡΙΖΑ

Έντονες συζητήσεις έχει πυροδοτήσει στο εσωτερικό  του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της κομματικής πειθαρχίας στο νομοσχέδια για τα ομόφυλα ζευγάρια. Για το θέμα υπήρξε σειρά δηλώσεων και ακολούθησε ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, που σημείωσε πως αν το νομοσχέδιο  προωθεί την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Για να στείλει μήνυμα πως «σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας βουλευτής  από τον δρόμο της πρόοδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις».

Να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκφραστεί προβληματισμοί για το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα  ενστάσεις φαίνεται πως διατύπωσε και ο Παύλος Πολάκης. Χθες στην Κεντρική Επιτροπή ο κ. Κασσελάκης- απευθυνόμενος στο ακροατήριο-ρώτησε «ποιος εδώ μέσα διαφωνεί» με ένα ζευγάρι ομόφυλων ζευγαριών να έχει δικαίωμα στον πολιτικό γάμο; Έχει κανείς; Να σηκωθεί». Συνέχισε λέγοντας: «Ποιος εδώ διαφωνεί με ένα ομόφυλο ζευγάρι να έχει δικαίωμα στην τεκνοθεσία, αν υπάρχει κανείς να σηκωθεί». Τώρα μένει να φανεί πως θα διαμορφωθεί το εσωκομματικό τοπίο το επόμενο διάστημα.

Χωρίς κομματική πειθαρχία το ΠΑΣΟΚ

Δεν θα μπει κομματική πειθαρχία από το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια. «Δεν μιλάμε για κομματική πειθαρχία αλλά για ιδεολογική συνέπεια» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Θανάσης Γκλαβίνας, επισημαίνοντας πως «διαχρονικά, η παράταξή μας έφερε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του οικογενειακού δικαίου, την κατοχύρωση της ισότητας»

Πάντως με τα μέχρι τώρα δεδομένα το νομοσχέδιο δεν στηρίζει ο βουλευτής του κόμματος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ενώ επί της αρχής αρνητικός είναι ο Σταύρος Μιχαηλίδης.