Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Αύριο οι νέες πρωτοβουλίες κατά της ακρίβειας – Σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια σε όλη τη χώρα

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Νέα αφετηρία για την κυβέρνηση - Οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες παραγωγής αποτελέσματος» ανέφερε στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου

Αύριο θα ανακοινωθούν οι νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τη νέα του σύνθεση.

«Είναι μία νέα αφετηρία για την κυβέρνηση, όμως οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι: μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την εισηγητική τοποθέτησή του.

«Εχουμε κλείσει έξι μήνες μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής. Οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες παραγωγής αποτελέσματος. Σύντομα, αύριο, θα έχουμε τη ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τον υπουργό Ανάπτυξης νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας» προανήγγειλε.

Εστιάζοντας στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση είπε πως αύριο ολοκληρώνεται η διαβούλευση του ν/σ για την επιστολική ψήφο που θα κατατεθεί στη Βουλή για άμεση ψήφιση, ενώ σε λίγες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και αναρτάται σε διαβούλευση το ν/σ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια

Την καλύτερη ζωή των πολιτών υπηρετούν και τα θεματα της σημερινής ατζέντας, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας ειδική μνεία «στο πρόγραμμα ‘Κωνσταντίνος Δοξιάδης’, με βάση το οποίο όλη η επικράτεια θα αποκτήσει επιτέλους σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια, μια εκκρεμότητα που απασχολεί εκατομμύρια πολίτες», όπως είπε.

«Με μια σημαντική χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ το πρόβλημα διεκδικεί τη λύση του. Δρομολογείται η σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια. Αυτά θα καθορίζουν πλέον οριστικά τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης εντός αλλά και εντός σχεδίου και τις προστατευόμενες ζώνες. Θα οριοθετηθουν οι οικισμοί με συντελεστή δόμησης σε 800 δημοτικές ενότητες» επισήμανε, προσθέτοντας πως παράλληλα ανοίγει η διαδικασία για να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα του χαρακτηρισμού των δημοτικών δρόμων.

Aντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά και στις νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, υπογραμμίζοντας πως «το άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία».

Μεγάλη καινοτομία της πρότασης που θα παρουσιάσει το αρμόδιο υπουργείο, όπως σημείωσε, είναι ότι πια «με τη χρήση της τεχνολογίας έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο ό,τι χτίζεται στην επικράτεια».

Ποιοι κανόνες αλλάζουν στην αξιοποίηση παραλιών

Πρόκειται, όπως τόνισε, για «σημαντική μεταρρύθμιση με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς απελευθερώνει τη νόμιμη δόμηση, τονώνει τις κατασκευές, απεγκλωβίζει χιλιάδες ιδιοκτήτες από ένα καθεστώς αβεβαιότητας δίνοντας αξία στις περιουσίες τους».

«Όλα αυτά θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και με σεβασμό του περιβάλλοντος» διαβεβαίωσε.

«Είναι πολλά που έχουμε να συζητήσουμε, οι πρωτοβουλίες από την πολιτική προστασία για να βάλουμε ένα πλαίσιο υποχρεωτικής ασφάλισης ώστε η κρατική αρωγή να κατευθύνεται σε αυτούς που το έχουν ανάγκη» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως «συνεχίζουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με την ενσωμάτωση σχετικών οδηγιών» και πως στη σημερινή συνεδρίαση «θα μιλήσουμε για την αναδιάταξη των σιδηροδρόμων μας».

Το μήνυμα στους υπουργούς

«Βαδίζουμε συντονισμένα με οδηγό αυτά για τα οποία μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες. Εμείς πρέπει να είμαστε οι πρώτοι αυστηροί κριτές της απόδοσής μας και να φροντίζουμε μονίμως να αυξάνουμε τους ρυθμούς μας» τόνισε για να καταλήξει: «Συνέπεια και δουλεια είναι αυτά που θα μας χαρακτηρίσουν και το νέο έτος».

naftemporiki.gr