Skip to main content

Ευρωεκλογές: Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο τονίζεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα θέσουν υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στόχος είναι οι υποψήφιοι να μπορούν να μιλήσουν σε ένα ευρύ ακροατήριο – με δεδομένο άλλωστε πως διατηρείται ο σταυρός προτίμησης – αλλά παράλληλα να διαθέτουν και τα απαραίτητα προσόντα για την ευρωβουλή.

Αμέσως μετά τις γιορτές στην Πειραιώς σκοπεύουν να ανεβάσουν ταχύτητες προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας και παράλληλα να αντιμετωπιστεί το pressing εκ των δεξιών. Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο στο γαλάζιο στρατόπεδο πως οι τελευταίες μετρήσεις της χρονιάς δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα της Ν.Δ. αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μια δημοσκοπική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά. Βέβαια αυτό είναι κάτι που μένει να φανεί αν συνδέεται με την συγκυρία (για παράδειγμα την τελευταία εβδομάδα κυριάρχησε η συζήτηση για το μεταναστευτικό με αφορμή τη σχετική τροπολογία) ή θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν περιθώρια χαλαρής ψήφου

Αυτό που θα τονίζεται όλο και εντονότερα από το «γαλάζιο» στρατόπεδο στον δρόμο προς την αναμέτρηση του καλοκαιριού είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο. Πρόσφατα στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κάλπη του Ιουνίου και  επεσήμανε πως το στοίχημα θα είναι σύνθετο: από τη μία πλευρά να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα του τόπου και από την άλλη να εκλεγούν στελέχη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα δυναμώσουν την εθνική φωνή.

Στο μεταξύ υπάρχουν ήδη οι πρώτες σκέψεις για τα πρόσωπα που θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Από τους νυν ευρωβουλευτές δεδομένη πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ενώ μένει να φανεί αν τελικά θα ανάψει το πράσινο φως και για τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές.  Όσον αφορά στις νέες υποψηφιότητες στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ένα πρόσωπο που γνωρίζει τα ευρωπαϊκά θέματα και το οποίο εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα «ανοίγματα» 

Παράλληλα θα επιχειρηθούν και «ανοίγματα» σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, με τη Νέα Δημοκρατία να συνεχίζει να στρέφει το βλέμμα στο κέντρο. Δεν είναι ακόμα σαφές αν θα γίνει συζήτηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο (που υπενθυμίζεται πως έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ).

Δυνατά παίζει επίσης το όνομα του Ολυμπιονίκη  Πύρρου Δήμα, που το 2012 είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ (υπενθυμίζεται  εδώ πως ήταν στην επίσκεψη  του πρωθυπουργού πέρυσι στην Χειμάρρα). Επίσης υπάρχουν πληροφορίες για γνωστό δημοσιογράφο που θα μπορούσε να είναι στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Τέλος στόχος είναι να υπάρξει τουλάχιστον μια δυνατή υποψηφιότητα από την πανεπιστημιακή κοινότητα και ήδη έχουν υπάρξει σκέψεις για συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η επιστολική ψήφος

Οι ευρωεκλογές του καλοκαιριού έχουν ενδιαφέρον για έναν ακόμα λόγο, καθώς θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το μέτρο της επιστολικής ψήφου. Η διαβούλευση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει ήδη ξεκινήσει και με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης η σχετική ρύθμιση θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές της νέας χρονιάς. Το μέτρο εκτιμάται πως μπορεί  να συμβάλει στον περιορισμό των ποσοστών της αποχής ενώ αναμένεται σε επόμενη φάση να ξεκινήσει η συζήτηση για την εφαρμογή του και στις εθνικές εκλογές (κάτι για το οποίο πάντως απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις).

Να επισημανθεί εδώ πως η νέα ρύθμιση θα αφορά πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν στις ευρωεκλογές να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Πρέπει να τονιστεί όμως ότι για τους εκλογείς που ζουν εκτός Ελλάδας αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους  στις προσεχείς ευρωεκλογές (δεν θα υπάρχουν δηλαδή εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό).

Όπως έχει ανακοινώσει η  κυβέρνηση θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου. Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του θα καταχωρεί την αίτηση  και θα συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Προσοχή: η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών.

Τέλος να επισημανθεί πως το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου θα είναι ενιαίο και θα τυπώνεται με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην πρώτη όψη θα έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που επιλέγουν. Στη δεύτερη σελίδα ο ψηφοφόρος θα επιλέγει τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του συνδυασμού που έχει προτιμήσει.