Skip to main content

Δημοσκόπηση GPO: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ευρωεκλογές

Ποιο είναι το ποσοστό της «Νέας Αριστεράς»

Σε μονοψήφια ποσοστά κινείται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με έρευνα της GPO ενώ η πρώτη εκτίμηση της εταιρείας για την εκλογική δύναμη της Νέας Αριστεράς είναι 2,5%.

Η έρευνα, τα πλήρη στοιχεία της οποίας θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, καταγράφει για μια ακόμη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου με 9,8% πίσω από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη το οποίο εκτιμάται στο 12,1%.

Στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, τον Νοέμβριο, η πρόθεση ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ υπολογιζόταν στο 11% ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε την ίδια ακριβώς εκλογική δύναμη κάτι που σημαίνει προφανώς ότι η ψαλίδα ανοίγει λόγω της συνεχούς πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαμηλές πτήσεις φαίνεται να πραγματοποιεί, όμως, και ο πολιτικός φορέας της «Νέας Αριστεράς» που συγκροτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τους 11 βουλευτές οι οποίοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η πρώτη μέτρηση της GPO για την «Νέα Αριστερά» εκτιμά τη δύναμή της στο 2,5%.

Εκτίμηση για ευρωκλογές

Η έρευνα προβαίνει παράλληλα και σε εκτιμήσεις για την πρόθεση ψήφου προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστέρα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στο εν λόγω ερώτημα το 9,1% δηλώνει σήμερα ότι θα προτιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2,8% την Νέα Αριστέρα. Πάντως, το 5,8% του εκλογικού σώματος ανέφερε ότι είναι πιθανό (πολύ ή αρκετά) να επιλέξει τη «Νέα Αριστερά» στις ευρωεκλογές.

Περιορισμένη δυναμική για τις ευρωεκλογές φαίνεται να έχει και το ΠΑΣΟΚ αφού μόνο το 10,2% δηλώνει σήμερα ότι προτίθεται να υπερψηφίσει το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη τον Ιούνιο. Πάντως, λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης από τις ευρωεκλογές το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι πολύ υψηλό και φτάνει το 22,3%.

Ταυτόχρονα, η GPO επιβεβαιώνει ότι ΝΔ παραμένει απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού αν και εμφανίζει φθορά σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουνίου όπου είχε λάβει 40,6%. Σήμερα η πρόθεση ψήφου προς την ΝΔ εκτιμάται από την GPO στο 35,7%. Όσο για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου η εταιρεία καταγράφει την πρόθεση ψήφου προς το κόμμα του κ. Μητσοτάκη στο 31,5%.

Η συνολική εικόνα στις δημοσκοπήσεις

Η συνεχής πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες και η παγίωση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση αποτελεί πλέον κοινό τόπο για τη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Εξαίρεση, αποτελεί η εταιρεία ερευνών Real Polls η οποία στην πιο πρόσφατη μέτρησή της εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη 2η θέση με 14,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 12,8% και το ΚΚΕ με 10,8%.

Η ίδια εταιρεία καταγράφει τη δύναμη της Νέας Αριστεράς στο 3,2%. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία προέβλεψε με μεγάλη ακρίβεια τον Σεπτέμβριο το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ όπου νίκησε ο Στέφανος Κασσελάκης. Επίσης τον Οκτώβριο προέβλεψε σωστά την επικράτηση του Χάρη Δούκα επί του Κώστα Μπακογιάννη στον 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στον Δήμο Αθηναίων.