Skip to main content

Ράμα για υπόθεση Μπελέρη: Η Ελλάδα δεν έχει δίκιο

«Δεν είναι θέμα που αφορά τα δικαιώματα της μειονότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας

Τις πάγιες θέσεις του ότι η υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη αφορά αποκλειστικά τη δικαιοσύνη διατύπωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, επισημαίνοντας ότι δεν αναμίχθηκε, ούτε πρόκειται να αναμιχθεί.

Σε συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Α2CNN, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει δίκιο στο θέμα του Μπελέρη».

Τόνισε ότι η δικαιοσύνη είναι ίδια για όλους και επεσήμανε ότι «δεν είναι θέμα που αφορά τα δικαιώματα της μειονότητας. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις μειονότητες. Έχουμε κάνει για τις μειονότητες ό,τι δεν έχουν κάνει πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ορκωμοσίας του Φρ. Μπελέρη, η δίκη του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη στα Τίρανα, ισχυρίστηκε ότι «εμείς δεν έχουμε καμία δυνατότητα να αποφασίσουμε αν θα γίνει ή όχι η ορκωμοσία, ούτε η Γενική Διεύθυνση Φυλακών, ο νόμος ορίζει ξεκάθαρα πότε γίνεται».

Ο κ. Ράμα είπε επιπλέον ότι «ακόμα και να γυρίσει ανάποδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εμείς δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα και πέραν του στρατηγικού συμφέροντος της Αλβανίας, που είναι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη και η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών της δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συνδέει την υπόθεση Μπελέρη με την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε., ενώ έχει επανειλημμένα ζητήσει από τα Τίρανα να ληφθούν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα και για την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπελέρη, όπως επίσης να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ