Skip to main content

Ο. Γεροβασίλη: Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, αλλά την νομιμοποιεί

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Το νομοσχέδιο πατάει πάνω στις ράγες της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης»

Το νομοσχέδιο «επιβαρύνει άδικα και οριζόντια, μέσω του τεκμαρτού εισοδήματος, εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας και της απροθυμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή», σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο νομιμοποιεί τη φοροδιαφυγή διότι, όπως είπε: «Επιβαρύνει υπέρμετρα τους αδύναμους και τους μεσαίους και παράλληλα κλείνει το μάτι στα «μεγάλα ψάρια». Σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να κρύβουν πολύ μεγάλα εισοδήματα, αλλά να επιβαρύνονται ελάχιστα». «Είναι αυτό φορολογική δικαιοσύνη;» αναρωτήθηκε η κ. Γεροβασίλη.

Επιπλέον, τόνισε πως το νομοσχέδιο «δεν αντιμετωπίζει την πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά συνεχίζει μια άδικη πολιτική που αυξάνει τις ανισότητες. Την πολιτική του «σχεδίου Πισσαρίδη»: Να «απαλλαγεί» η ελληνική οικονομία από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να συγκεντρωθεί η αγορά σε λίγους και ισχυρούς».

«Το νομοσχέδιο πατάει πάνω στις ράγες της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης, μια πολιτική που επιμένει στην οριζόντια και άδικη φορολογία, στους υψηλούς έμμεσους φόρους σε σχέση με τους άμεσους, και παράλληλα, στην φοροασυλία για τους λίγους και ισχυρούς, που έχουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων και δημιουργούν τον πληθωρισμό της απληστίας», σημείωσε.

Τόνισε τέλος, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρεται στην «ανάγκη για ένα απλοποιημένο, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα με ορίζοντα δεκαετίας. Με προοδευτική κλίμακα. Με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Με μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα» και πρόσθεσε ότι «για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής απαιτούνται δύο ακόμη βασικά στοιχεία, η ανταποδοτικότητα και η εμπιστοσύνη».