Skip to main content

Στην τουρκική πρεσβεία μετέβη ο Ερντογάν

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τον υποδέχθηκε ο Τούρκος πρέσβης, Τσαγατάι Ερτσιγιές

Ολοκληρωθηκε λίγο πριν από τις 15.30 το γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπροβόδισε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είχαν χειραψία στο κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Ερντογάν αναχώρησε στη συνέχεια από το Μαξίμου και μετέβη στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, επί της Βασιλέως Γεωργίου, συνοδευόμενος από την τουρκική αντιπροσωπεία.

Στην τουρκική πρεσβεία τον υποδέχθηκε ο Τούρκος πρέσβης, Τσαγατάι Ερτσιγιές, ενώ τον ανέμεναν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, καθώς και Τουρκοι επιχειρηματίες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην τουρκική πρεσβεία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Οι δηλώσεις Ερντογάν περί «τουρκικής μειονότητας»

Κατά τις κοινές δηλώσεις του νωρίτερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο κ. Ερντογάν επανέφερε τα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη. «Η ‘τουρκική μειονότητα’ στην Ελλάδα και η ρωμέικη μειονότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και του πολιτιστικού μας πλούτου. Η ηρεμία και η γαλήνη των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις. Διατύπωσα προσδοκίες για τις βελτιώσεις που απαιτούνται από το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της ‘τουρκικής μειονότητας’ της Δυτικής Θράκης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις αναφορές αυτές του Τούρκου προέδρου ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης». «Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης, είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης, να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, και να διαβεβαιώσω βέβαια όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν» είπε.

naftemporiki.gr