Skip to main content

Ερντογάν: Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μία θάλασσα ειρήνης

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος

«Ειλικρινής μας ευχή είναι να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με κοινές προσπάθειες στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου καλής γειτονίας» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είμαστε δύο γειτονικές χωρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία και τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς. Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, πόσω μάλλον σε δύο ‘αδέρφια’. Το θέμα είναι η βούληση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων» τόνισε.

«Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μία θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας» πρόσθεσε, εκφράζοντας την εκτίμηση πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο που να μην μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να κινηθούμε με καλή πίστη». «Επιθυμούμε να γίνουμε παράδειγμα σε όλον τον κόσμο με τα κοινά βήματα που θα κάνουμε» πρόσθεσε.

«Επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας για την ανάπτυξη των σχέσεών μας»

«Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που είμαι ξανά στην Αθήνα για τη συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας» είπε ο Τούρκος ηγέτης στην αρχή των δηλώσεών του και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Μητσοτάκη για την «ευγενική υποδοχή».

«Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τη θετική ώθηση που υπάρχει» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως η 5η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας είναι «ένδειξη αυτής της πρόθεσης».

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε ωφέλιμες τις συζητήσεις που είχε με την ΠτΔ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως είπε, στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών. «Με τη διακήρυξη της Αθήνας περί σχέσεων φιλίας επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας για την ανάπτυξη των σχέσεών μας» συμπλήρωσε.

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 10 δισ. δολ.

Γνωστοποίησε ακόμη πως στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμφώνησαν να αυξηθεί στα 10 δισ. δολ το διμερές εμπόριο από 5 δισ. δολ. σήμερα. Πρόσθεσε επιπλέον πως «επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και στον τουριστικό και πολιτιστικό τομέα».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο συζητήθηκε ακόμη «πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία στο πεδίο καταπολέμησης της τρομοκρατίας». «Διατύπωσα για μία ακόμη φορά την προσδοκία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου. Υπογράμμισα πως απαιτείται προσοχή προκειμένου να μην σχηματιστούν παρόμοιοι καταυλισμοί που θα δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες στην Ελλάδα» είπε.

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Οι αναφορές στα περί «τουρκικής μειονότητας» και στο Κυπριακό

Κατά τη δήλωσή του ο κ. Ερντογάν επανέφερε τα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη. «Η ‘τουρκική μειονότητα’ στην Ελλάδα και η ρωμέικη μειονότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και του πολιτιστικού μας πλούτου. Η ηρεμία και η γαλήνη των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις. Διατύπωσα προσδοκίες για τις βελτιώσεις που απαιτούνται από το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της ‘τουρκικής μειονότητας’ της Δυτικής Θράκης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είπε πως η επίτευξη μίας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης θα είναι προς όφελος όλης της περιοχής.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή υπογραμμίζοντας πως η Άγκυρα δεν εγκρίνει σε καμία περίπτωση να στοχοποιούνται άμαχοι. Τόνισε ακόμη πως η διεθνής κοινότητα «δεν θα πρέπει να σιωπά απέναντι στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται». Όπως επισήμανε, «η επίτευξη της μόνιμης εκεχειρίας το συντομότερο και η διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να είναι προτεραιότητα».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη «να μείνουμε στη μεγάλη εικόνα και να μην γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα αλλά πνίγονται στο ποτάμι». «Είμαστε ικανοποιημένοι που έχει την ίδια αντίληψη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης» δήλωσε, εκφράζοντας την ευχή οι διμερείς συνομιλίες να είναι επωφελείς για τις δύο χώρες και τους λαούς τους.

Ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό για τη φιλοξενία και πρόσθεσε: «Σας περιμένω στην Άγκυρα για να σας φιλοξενήσω».

naftemporiki.gr