Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης στην COP28: Παρά τις κλιματικές καταστροφές, αναδύεται μία νέα Ελλάδα

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

«Η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτατα, μειώσαμε τους ρύπους κατά 43% από το 2005 και στρεφόμαστε προς τις ΑΠΕ ολοένα και ταχύτερα»

«Τα αποδεικτικά στοιχεία για την κλιματική αλλαγή δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρα, ομοίως και η ανάγκη προς μία οικονομία μηδενικών ρύπων είναι πλέον φανερή» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.

«Η Ελλάδα ενσαρκώνει αυτή την οικονομία με τον καλύτερο τρόπο» επισήμανε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά στις επιδόσεις της Ελλάδας.

«Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες βιώσαμε δασικές πυρκαγιές που έκαψαν πάνω από το 1% της έκτασης της χώρας μας και βροχές που έφεραν μέσα σε μία μόνο ημέρα περισσότερο νερό από ό,τι δέχονται τα περισσότερα μέρη στη διάρκεια ενός έτους, προκαλώντας πρωτοφανείς πλημμύρες. Όμως, παρά τις καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής αναδύεται μία νέα Ελλάδα. Έχουμε μειώσει κατά 8% τη χρήση άνθρακα, η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτατα, μειώσαμε τους ρύπους κατά 43% από το 2005 και στρεφόμαστε προς τις ΑΠΕ ολοένα και ταχύτερα» είπε, σημειώνοντας πως αυτή είναι μία «από τις καλύτερες επιδόσεις στις χώρες της Ε.Ε.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

«Η διείσδυση της αιολοκής ενέργειας ήταν η 7η παγκοσμίως. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια καλύπτουν τις μισές ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια. Τα οφέλη της μετάβασης στις ΑΠΕ είναι πλέον προφανή» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναπτύσσοντας ακολούθως τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε: «Ανακαινίζουμε τις οικίες μας και τα γραφεια μας με έναν πρωτόγνωρο τρόπο. Οικοδομούμε μία αλυσίδα αποθήκευσης ενέργειας για τις βιομηχανίες μας. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ευθύνη τη σημασία της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας. Σύντομα θα αυξήσουμε το δυναμικό μας τα συστήματα της υπεράκτιας παραγωγής ενέργειας».

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft: Data Center και ψηφιακός μετασχηματισμός στο επίκεντρο

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη πως «θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερους πόρους να μειώσουμε το κενό της προσαρμογής» υπογραμμίζοντας πως «η Ευρώπη έχει σημαντικό ρόλο να παίξει εδώ».

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

Επισήμανε επιπλέον πως «θα πρέπει να διασφαλίσουμε μία δίκαιη μετάβαση για τις κοινωνίες μας». «Καθώς οικοδομούμε το μέλλον δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση για τις κοινωνίες που βρίσκονται εδώ και έχουν την ευθύνη απέναντι στην κοινή μας κληρονομιά, να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και πιστεύω ότι εδώ θα βρούμε τη σοφία να οικοδομήσουμε την ανάπτυξη σε αρμονία με την ανθρωπότητα» κατέληξε.

naftemporiki.gr