Skip to main content

Κύμα αντιδράσεων για την πρωτοφανή στάση Σούνακ

UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Η πρωτοφανής στάση του Ρ. Σούνακ έφτασε μέχρι την Βρετανική Βουλή, ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία

Το διπλωματικό «φάουλ» με την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις. Καυστικά είναι τα σχόλια σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, σφοδρή είναι η κριτική από το κόμμα των Εργατικών, ενώ ένας στους δυο Βρετανούς σε πρόσφατη δημοσκόπηση λέει «ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Η πρωτοφανής στάση του Ρ. Σούνακ έφτασε μέχρι την Βρετανική Βουλή, ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως «στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει». Δεδομένη πάντως είναι η σφοδρή ενόχληση της ελληνικής πλευράς για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης αλλά και για τις διαρροές που ακολούθησαν.

Είναι χαρακτηριστικό πως  ο Ρίσι Σούνακ  έφτασε στο σημείο να  μιλήσει μέσα στην Βρετανική Βουλή για δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν. Υπενθυμίζεται  πως η ελληνική πλευρά έχει κατηγορηματικά διαψεύσει πληροφορίες από την Ντάουνινγκ Στριτ πως υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία να μην τεθεί  στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πάντως δεν περνά απαρατήρητο το timing που εκδηλώθηκε αυτή η διπλωματική απρέπεια,  καθώς το Κόμμα των Εργατικών προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 20 μονάδες διαφορά από το κόμμα των Συντηρητικών. Επομένως η κίνηση  του κ. Σούνακ φαίνεται πως κοιτά κυρίως προς το εσωτερικό, με δεδομένο πως θέλει να συσπειρώσει το κοινό του στο δρόμο τις κάλπες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως πηγές των Συντηρητικών μιλώντας σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν μια σκληρή ρητορική για το θέμα των Γλυπτών.

Να σημειωθεί εδώ πως η ακύρωση της συνάντησης έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε τον αρχηγό των Εργατικών της Βρετανίας Κ. Στάρμερ. Ωστόσο στην Αθήνα δεν εκτιμάται πως αυτό είναι που μπορεί να επηρέασε τις εξελίξεις, καθώς το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ήταν γνωστό εδώ και μέρες.

Η απάντηση Μητσοτάκη 

Στο «ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησης» αναφέρθηκε χθες  – σε συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας – ο πρωθυπουργός. Όπως είπε  «θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος». Παράλληλα προσέθεσε πως είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης καθώς «απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα».

Politico: «Ελληνική τραγωδία» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Λίγες ώρες αργότερα – απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ταξίδι του στο Λονδίνο- ο  Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε χαριτολογώντας «εγώ δεν έκανα τίποτα. Μόνο η παρουσία μου» και προσέθεσε ότι «δεν θα μπλέξουμε σε εσωτερικά πολιτικά» της Βρετανίας

Καυστικά σχόλια σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. 

Τα δημοσιεύματα  σε διεθνή μέσα ενημέρωσης συνεχίζονται και διόλου κολακευτικές δεν είναι οι αναφορές στον Ρίσι Σούνακ. Για άσκοπο διπλωματικό ατόπημα έκαναν λόγο οι Financial Times σε άρθρο τους για την στάση που τήρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Στην αντίδραση του Ρίκι Σούνακ που μετατράπηκε σε μια «ελληνική τραγωδία» αναφέρθηκε ο Guardian.

Στο μεταξύ αυξάνονται τα άρθρα σε διεθνή μέσα  για την ανάγκη επανένωσης των Γλυπτών. Την Τρίτη σαφή θέση για το θέμα πήραν οι «Times» του Λονδίνου, ενώ χθες υπήρξε άρθρο  και στον Guardian για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Στο μεταξύ σε δημοσκόπηση της YouGov το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί λάθος την κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ενέργεια αυτή την  επιδοκιμάζει μόλις το 11%, ενώ οι υπόλοιποι ερωτηθέντες απαντούν  πως «δεν γνωρίζουν».