Skip to main content

Δημοσκόπηση Pulse: Τι λένε πολίτες και ελεύθεροι επαγγελματίες για το νέο σύστημα φορολόγησης

Στην τρίτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ-Αρνητικές αξιολογήσεις για τις εσωκομμματικές ενέργειες και πρωτοβουλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

«Προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις» κινείται ο νέος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, πιστεύει το 40% του συνόλου των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Pulse. Tο 30% κάνει λόγο για «λανθασμένη κατεύθυνση» και το 19% για «σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει».

Ωστόσο, στο ίδιο ερώτημα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, σχεδόν 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες απαντά ότι οι ρυθμίσεις είναι στη λάθος κατεύθυνση, μόλις το 10% πιστεύει ότι είναι όπως πρέπει, ενώ το 36% εκτιμά ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται διορθώσεις.

Την ίδια στιγμή, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33%, με πτώση μισής ποσοστιαίας μονάδας από την προηγούμενη έρευνα, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει μία μονάδα, από το 12% στο 13%, και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει 2,5 μονάδες και κινείται στο 12,5%, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.

Η εκτίμηση για την εξέλιξη της μάχης της δεύτερης θέσης δείχνει πως το τελευταίο τρίμηνο και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2023, ο ΣΥΡΙΖΑ από το 19% πέφτει στο 14,5% ενώ το ΠΑΣΟΚ από το 12% ανεβαίνει στο 15%, τον μήνα Νοέμβριο. Αντίστοιχα για το ΚΚΕ η εξέλιξη/εκτίμηση από τον Σεπτέμβριο που ήταν στο 9%, φτάνει στο 10,5% τον Νοέμβριο.

 Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην ερώτηση πώς αξιολογούν οι πολίτες τις πρόσφατες εσωκομμματικές ενέργειες και πρωτοβουλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, στο σύνολο του δείγματος, το 62% τις χαρακτηρίζει «αρνητικά» (μάλλον αρνητικά ή σίγουρα αρνητικά), ενώ μόλις το 25% τις βλέπει «θετικά».

Αρνητικά, όμως, κρίνει και το 34% εκείνων που δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο τις πρωτοβουλίες του προέδρου του κόμματος, ενώ το 80% εκείνων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν εκ νέου ΣΥΡΙΖΑ  τις κρίνει θετικά.