Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Το νέο τοπίο μετά το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στην Κεντρική Επιτροπή

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Καταλυτικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση - Επισήμως εκτός Κ.Ο. οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα

Με ανοιχτές πληγές και με απώλειες πρωτοκλασάτων στελεχών βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ η επόμενη μέρα της «εκρηκτικής» συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που σημαδεύτηκε από μαζικές αποχωρήσεις, υψηλούς τόνους και ακραία φρασεολογία. Οι εξελίξεις είναι καταλυτικές και τα βλέμματα στρέφονται στην Έφη Αχτσιόγλου και την ομάδα που την περιβάλλει, η οποία επέλεξε να παραμείνει στο κόμμα, αλλά εξέδωσε κείμενο στο οποίο ασκεί σφοδρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, προμηνύοντας σκλήρυνση της στάσης της έναντι της νέας ηγεσίας.

Επιχειρώντας πάντως μία «φυγή προς τα εμπρός» η ηγεσία του κόμματος κάνει λόγο για «νέα μέρα» στον ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προχωρά μπροστά, προσηλωμένη στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Στ. Κασσελάκης: Νέα μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προχωράμε με μια σύγχρονη, πατριωτική Αριστερά

«Είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας, όπου ενωμένοι και με φρέσκιες ιδέες, φρέσκο λόγο και βαθιά κοινωνικό ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά, θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης σε παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε πως «τα όργανα απέδειξαν ότι δουλεύουν, ότι μπορούν να δουλέψουν όταν υπάρχει η βάση, η οποία πάντα μπορεί να δίνει μια νομιμοποίηση στον πρόεδρό της και έτσι πρέπει». «Εγώ θα τηρήσω το καταστατικό, όπως είπα, πλήρως. Θα πάμε συντεταγμένα σε ένα μεγάλο συνέδριο, το οποίο θα είναι συμπεριληπτικό σε όλη την κοινωνία», πρόσθεσε.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Θα ανοίξουμε το κόμμα σε πολλά μέλη»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι έχει πει πως δεν είναι υπέρ της υπερφορολόγησης, «όπως επίσης εγώ δεν πιστεύω ότι η δικιά μας Αριστερά πρέπει να ντρέπεται για την έπαρση της σημαίας». «Άρα έτσι προχωράμε. Προχωράμε με μια σύγχρονη πατριωτική Αριστερά και θα ανοίξουμε το κόμμα σε πολλά μέλη, θα είστε ευπρόσδεκτοι όσοι μας ακούτε, να συνεισφέρετε», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι «η σοφία του ελληνικού λαού είναι το μεγαλύτερό μας χαρτί σαν κοινωνία» και πως αυτό θέλει να μπορέσει να αξιοποιηθεί στο κόμμα.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Επισήμως εκτός Κ.Ο. οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος απέστειλε επιστολή, με την οποία ενημερώνει τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ότι οι βουλευτές Πέτη (Θεοπίστη) Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος, τίθενται εκτός της Κ.Ο., μετά τις δηλώσεις αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνει ότι οι εν λόγω βουλευτές πρέπει να παραδώσουν άμεσα τις έδρες τους στο κόμμα, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών.

Ωστόσο τόσο οι δύο βουλευτές, όσο και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την ευρωομάδα του κόμματος διαμηνύουν ότι δεν προτίθενται να παραδώσουν τις έδρες, όπως τους ζήτησε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η επιστολή αποχώρησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Σημειώνεται ότι με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, η οποία δεν εστάλη τυπικά, καθώς μετά την επιστολή του Σωκράτη Φάμελλου, δεν θεωρείται αναγκαίο, ο κ. Τσακαλώτος ενημερώνει για την αποχώρησή του από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Αγαπητέ Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ενημερώσω για την απόφασή μου να αποχωρήσω από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Όπως διαβάζουμε στο Bhagavad-Gita είναι καλύτερο να υπηρετεί κάνεις το δικό του καθήκον (dharma), έστω κι ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω την υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» αναφέρει.

Πέτη Πέρκα: Δεν παραδίδω την έδρα – Ο Στ. Κασσελάκης καταπάτησε το καταστατικό

«Δεν πρόκειται να παραδώσω την έδρα μου» ξεκαθάρισε η βουλευτής Πέτη Πέρκα, που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλα στελέχη στελέχη της «Ομπρέλας». «Έχω νωπή λαϊκή εντολή από τους ψηφοφόρους της εκλογικής μου Περιφέρειας. Κι αυτοί με ψήφισαν ως μέλος ενός ριζοσπατικού αριστερού κόμματος κι όχι ενός κόμματος όπως αυτό των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ» δήλωσε σήμερα στον Ant1, απαντώντας στις βολές του Στέφανου Κασσελάκη.

Η ίδια εξήγησε αναφορικά με την στάση της πως δεν προσήλθε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με σκοπό να αποχωρήσει, ωστόσο – όπως είπε – «όλα αυτά που άκουσα στην ομιλία του κ. Κασσελάκη, περί δημοψηφίσατος, 5ης φάλαγγας, καμαρίλας κ.α, δεν μου άφησαν και πολλά περιθώρια». «Απορώ ειλικρινά με τους συντρόφους που άκουγαν τον Κασσελάκη να λέει όσα είπε και δεν αποχώρησαν από την αίθουσα», πρόσθεσε.

Παραιτήθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή οι Γ. Κυρίτσης και Τρ. Μηταφίδης

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από την Κεντρική Επιτροπή. Οι πρώην βουλευτές Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξαπολύοντας πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι κ. Κυρίτσης και Μηταφίδης χαρακτηρίζουν «διχαστική» και «μνημείο πολιτικού αμοραλισμού, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς» την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κ.Ε. κατηγορώντας τον πως «κατήργησε ουσιαστικά τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας». «Με τις αμετροεπείς, προσβλητικές επιθέσεις του κατά ιδρυτικών στελεχών του κόμματος, δημιουργεί κλίμα διωγμού όσων διαφωνούν με τις χωρίς αρχές μεθοδεύσεις του», προσθέτουν.

Δηλώνουν τέλος ότι δεν παραιτούνται «από το δικαίωμά μας να απευθυνθούμε στη βάση του κόμματος και να παλέψουμε για τις απόψεις μας ως απλά μέλη».

Δ. Βίτσας: Στις ευρωεκλογές η πρώτη κάθοδος του νέου πολιτικού φορέα – «Άνοιγμα» σε ΜέΡΑ25

Με φόντο τις καταλυτικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βίτσας αναφέρθηκε σήμερα στις διεργασίες για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κάνοντας «άνοιγμα» μεταξύ άλλων στο ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη.

Μιλώντας συγκεκριμένα στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 ο κ. Βίτσας ανέφερε πως «η πρώτη δοκιμή αυτής της προσπάθειας θα είναι οι ευρωεκλογές».

«Δεν θα έλεγα κόμμα ντε και καλά. Μπορεί να μην είναι κόμμα, να είναι ένας χώρος, ένας τόπος συνάντησης που θα διαμορφώσει ένα ψηφοδέλτιο. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε από τη μια προσεκτικά και από την άλλη με θάρρος» σημείωσε.

Όσο για το ποιοι θα μπορούσαν να συμμετέχουν στον πρωτοβουλία είπε αρχικά πως «υπάρχουν δυνάμεις που κατά καιρούς έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιες δυνάμεις που δεν ήρθαν ποτέ και θέλουν να συνδράμουν στην ριζοσπαστική Αριστερά». «Το ΜεΡΑ25 νομίζω ότι χωράει, δεν είναι κάτι που δεν το θέλουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το αν θα μπορούσε ένα από τα πρόσωπα αυτά να είναι  ο Π. Λαφαζάνης απάντησε: «Δεν νομίζω αλλά υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που έφυγαν λίγο πριν τις εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015. Να σας πω ένα πρόχειρο όνομα, που ξέρω ότι δεν θα με παρεξηγήσει, είναι ο Τάσος Κορωνάκης που ήταν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει περιθώριο σύμπραξης με την Πλεύση Ελευθερίας είπε «αν με ρωτάτε, με τη Ζωή (σ.σ. Κωνσταντοπούλου) το βλέπω δύσκολο γιατί έχει πάει πολύ προς τα δεξιά, τουλάχιστον επικοινωνιακά».