Skip to main content

Ανεξαρτητοποιούνται Ε. Τσακαλώτος και Π. Πέρκα

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Με φόντο την «εκρηκτική» συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν παραδίδουν τις βουλευτικές τους έδρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, καθώς αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθούν. Σημειώνεται ότι τα δύο στελέχη της «Ομπρέλας» ανήκουν στους 45 που υπέγραψαν το κείμενο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Περίπου στις 6 το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την έγκριση του σχεδίου Πολιτικής Απόφασης. Σημειώνεται ότι το σχέδιο απόφασης ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των παρευρισκομένων, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά.

Αναφερόμενοι στην ομιλία Κασσελάκη στην έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής, τα στελέχη της «Ομπρέλας» την χαρακτηρίζουν «μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς». «Ως απόλυτος “ηγεμόνας”, σε ένα κόμμα που απαξιώνεται καθημερινά, εκστόμισε κατηγορίες, που όμοιές της, ίσως και ποτέ, δεν είχαν διατυπωθεί», προσθέτουν τα 45 μέλη της ΚΕ στο κείμενό τους.

Στ. Κασσελάκης: Να παραδώσουν τις έδρες τους οι βουλευτές που αποχώρησαν

Στην καταληκτική του ομιλία ο πρόεδρος του κόμματος ζήτησε από τους δύο βουλευτές της «Ομπρέλας» να παραδώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις βουλευτικές τους έδρες, ενώ κάνοντας ένα βήμα πίσω από την αρχική του στάση περί δημοψηφίσματος, αποδέχτηκε τροπολογία που ξεκαθαρίζει πως οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Ομάδα Αχτσιόγλου: Σκληρή κριτική για αντιδραστικά σχήματα από την φαρέτρα της alt-right

Σκληρή κριτική ασκεί και η ομάδα Αχτσιόγλου στον πρόεδρο του κόμματος, χωρίς ωστόσο να αποχωρεί σαν την «Ομπρέλα». «Αντί, μετά το απαράδεκτο διάγγελμα της Παρασκευής, να ανακαλέσει ή έστω να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει, όπως οφείλει εκ της θέσης του, τη συζήτηση και την ενότητα, ο Στ. Κασσελάκης επιδόθηκε σε ένα μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το «άρρωστο» κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην «κομματίλα», το «πουμαρό», την «πέμπτη φάλαγγα»», επισημαίνεται. Ενώ προστίθεται πως «πρόκειται για μια αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα χειρότερα, ο Στ. Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό».