Skip to main content

Στ. Κασσελάκης: «Πρόταση ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις των μικρομεσαίων» από τον ΣΥΡΙΖΑ

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών με τους οποίους συναντήθηκε.

Για τη «νέα, ευνοϊκή πρόταση ρύθμισης, που διαμορφώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τις ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις τους « οι οποίες σήμερα τούς οδηγούν στους πλειστηριασμούς των funds που έχουν εξαγοράσει τα δάνεια και στην απώλεια περιουσιών» ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης  τους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών με τους οποίους συναντήθηκε.

Επίσης συζήτησε το θέμα της  φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου ο κ. Κασσελάκης διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ασκήσει κάθε δυνατή πολιτική πίεση, προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των τεράστιων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο ουσιαστικά αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας με ευθύνη της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «συζητήθηκαν επίσης οι παρεμβάσεις του κόμματος απέναντι στην φοροεπιδρομή που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών, υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής».

Πρόβλημα ρευστότητας

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για το τεράστιο μέγεθος των προβλημάτων τους: οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας με ταυτόχρονο αποκλεισμό από το τραπεζικό σύστημα.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, από τις περίπου 800.000 επιχειρήσεις, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, μπορούν να περάσουν το κατώφλι των τραπεζών μόλις οι 49.500, ένα ποσοστό μικρότερο του 5%. Την ίδια στιγμή, η μεσοσταθμική αύξηση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας έχει φτάσει το 40%. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την ΑΑΔΕ αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο, ενώ η κυβερνητική ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων δεν ήταν αποτελεσματική και οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 660 εκατ. ευρώ, μόνο το τελευταίο εξάμηνο.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι αποκλεισμένες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από τα 12,5 δισ. ευρώ που προορίζονται για τον δανεισμό των επιχειρήσεων, όπως επεσήμανε ο Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος «διατύπωσε το αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ για μια νέα ρύθμιση χρεών 120 δόσεων, ενώ επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο απώλειας πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες από τους πλειστηριασμούς των funds, καθώς όσοι καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, συνήθως βάζουν ως εγγύηση το σπίτι τους».

Στ. Κασσελάκης: Να αρχίσουμε από την κεφαλή του ψαριού, αντί να τιμωρούμε τίμιους επαγγελματίες