Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ απαιτεί πολιτική λύση – Εκτός κλίματος ο Ερντογάν για Χαμάς

Δ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση «το θέμα της τελικής πολιτικής λύσης του παλαιστινιακού ζητήματος που δεν μπορεί να είναι άλλη από μία λύση που στηρίζεται στην φιλοσοφία των δύο κρατών»

Το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ απαιτεί πολιτική λύση, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ τόνισε ότι η μόνη οριστική λύση είναι αυτή των δύο κρατών.

Όπως είπε, επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση «το θέμα της τελικής πολιτικής λύσης του παλαιστινιακού ζητήματος που δεν μπορεί να είναι άλλη από μία λύση που στηρίζεται στην φιλοσοφία των δύο κρατών».

Σημείωσε επιπλέον ότι υπάρχει ευρεία ανησυχία για το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης, κάτι που όλοι απεύχονται.

«Καταλήξαμε σε ικανοποιητικό κοινό τόπο»

Αναφερόμενος στις εργασίες της συνόδου, είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε έναν ικανοποιητικό κοινό τόπο που από τη μία αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός των πλαισίων και ορίων που θέτει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, και από την άλλη εκφράζει την έντονη ανησυχία της Ε.Ε. για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Γάζα.

«Η αναφορά σε ανθρωπιστικές παύσεις στέλνει το μήνυμα ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν του την κατάσταση στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας» τόνισε.

«Εκτός κλίματος ο Ερντογάν, η Χαμάς δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό»

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό».

Είπε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι «εκτός κλίματος» όταν δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα και τις θηριωδίες της Χαμάς.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το ότι διαφωνούμε δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την πρόοδο που έχει γίνει».

«Περισσότερα χρήματα για προσφυγικό – φυσικές καταστροφές»

Ερωτηθείς για τις επιδιώξεις της Ελλάδος στη συζήτηση περί αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν ήταν μία εύκολη συζήτηση, προφανώς υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να ακούσουν για αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού πέραν του κονδυλίου που προβλέπεται για την Ουκρανία, εγώ όμως κατέστησα πολύ σαφή την ελληνική θέση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μία λύση, που θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτε άλλο. Είναι απολύτως εύλογη η επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για το Προσφυγικό και τη διαχείριση του προβλήματος ως χώρα – εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και προφανώς χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τις φυσικές καταστροφές». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση έως το τέλος του έτους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη μεριμνήσει για τη στήριξη των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος την επόμενη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για μία δίκαιη παρέμβαση.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψή του στην Κίνα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για προγραμματισμένη εδώ και καιρό μετάβαση την επόμενη Παρασκευή στο Πεκίνο και επαφές με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ και τον Κινέζο ομόλογο του.

Σε ό,τι αφορά στη σημερινή Σύνοδο της Ευρωζώνης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση για την αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια από τη θεσμική ηγεσία της Ε.Ε. «Από μαύρο πρόβατο, η Ελλάδα σήμερα μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό ως προς την ευρωπαϊκή ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί επίτευγμα του ελληνικού λαού και κακώς ορισμένοι την αντιμετωπίζουν με μικροψυχία.

Τέλος, τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στον σωστό δρόμο και διεμήνυσε πως επιθυμεί η ίδια να έχει την εθνική ιδιοκτησία των παρεμβάσεων για τη μείωση του χρέους, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη δρομολογήσει. Υπογράμμισε επίσης την έμφαση της Αθήνας στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον τρόπο υπολογισμού της Ε.Ε.