Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης των οικογενειών μετά τις ευρωεκλογές

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Προτεραιότητα η αναδιάταξη των πολιτικών για να στηριχθούν οι νέες οικογένειες - Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» στο δημογραφικό

Νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές, ως απάντηση στο υψηλό κόστος για τη στέγη, αλλά και οικονομικά μέτρα στήριξης για την οικογένεια, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, στο πλαίσιο του Συνέδριου «Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα» στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» στο δημογραφικό»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το δημογραφικό «κοινωνικό και εθνικό πρόβλημα» σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση το έχει αντιμετωπίσει ολιστικά». Παρατήρησε ωστόσο ότι οι δημογραφικές τάσεις, ειδικά ως προς τον αριθμό των γεννήσεων, αλλάζουν πολύ αργά. «Άρα, τα αποτελέσματα της όποιας πολιτικής σήμερα θα φανούν, θα αρχίσουν να φαίνονται, σε κάποια χρόνια» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση η αναδιάταξη όλων των πολιτικών, προκειμένου να στηριχθούν οι νέες οικογένειες, είναι πρώτη προτεραιότητα. Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση μόλις προσφάτως αύξησε το επίδομα γέννας στα 2.400 ευρώ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για το 2023 και υπογράμμισε τόσο την εντυπωσιακή, όπως τη χαρακτήρισε, επιτυχία του προγράμματος «Στέγη μου», όσο και τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.

Ερωτηθείς αν έπρεπε να επιλέξει ένα μέτρο, το πιο ουσιαστικό για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, ο πρωθυπουργός απάντησε πως αυτό θα ήταν «η στήριξη της νέας οικογένειας με κίνητρα τα οποία θα καταστήσουν οικονομικά πιο εύκολο να αποκτήσει κανείς και να μεγαλώσει παιδιά. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η χώρα βγαίνει από μια πολυετή οικονομική κρίση. Οι γενιές που τώρα θα κάνουν παιδιά, οι τριαντάρηδες, 30-35 χρονών, είναι αυτές που κατ’ εξοχήν βίωσαν την κρίση σε όλη της την ένταση» πρόσθεσε.

Διαπίστωσε παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να πάνε οι οικογένειες από το πρώτο παιδί στο δεύτερο. «Αν έχεις κάνει ένα παιδί, έχεις καταρχάς ήδη βιώσει την τεράστια συναισθηματική ολοκλήρωση που σου προσφέρει η απόκτηση παιδιού. Άρα, έχεις ‘διαβεί τον Ρουβίκωνα’, έχεις δει το ισοζύγιο του πρόσθετου κόστους, αλλά έχεις δει και την αγάπη και την τεράστια ικανοποίηση που σου δίνει η απόκτηση της οικογένειας. Θα εστίαζα ιδιαίτερα, λοιπόν -και αυτή είναι και η κατεύθυνση που έχουμε συζητήσει με το Υπουργείο-, στις οικογένειες που έχουν ένα παιδί και θέλουν να πάνε στο δεύτερο, σε αυτές που έχουν δύο παιδιά και θέλουν να πάνε στο τρίτο ή σε αυτές που έχουν τρία παιδιά και θέλουν να πάνε στο τέταρτο».

Στενότερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα

Επεσήμανε, δε, ότι δρομολογείται στενότερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να εξασφαλισθούν περισσότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις που παρέχουν παροχές υποστήριξης των οικογενειών στους εργαζόμενούς τους.

«Να δώσω ένα παράδειγμα: θα μπορούσαμε να σκεφτούμε κάποια φορολογικά κίνητρα για παροχή, παραδείγματος χάρη, περισσότερων δωρεάν παιδιατρικών εξετάσεων, να καλύψουμε το κόστος του παιδίατρου, που είναι ένα σημαντικό κόστος για κάθε νέα οικογένεια. Να αντιμετωπίσουμε, δηλαδή, το δημογραφικό μέσα από το πρίσμα της σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης πέραν αυτών που έχουμε κάνει: την αύξηση του αφορολόγητου, τη μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, το περιθώριο… Μας είχε απασχολήσει πάρα πολύ το θέμα του βρεφικού γάλακτος και εκεί κάναμε παρέμβαση πολύ δραστική στη λειτουργία της αγοράς. Γιατί δεν γίνεται το βρεφικό γάλα μίας πολυεθνικής εταιρείας να πωλείται τόσο πιο ακριβά στην Ελλάδα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη» ανέφερε.

Στήριξη της εργαζόμενης μητέρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η κυβερνητική πολιτική στοχεύει κατά προτεραιότητα στη στήριξη της εργαζόμενης μητέρας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η γυναίκα είναι αυτή, που πρωτίστως παίρνει την απόφαση για οικογένεια, ενώ υπογράμμισε και το βαρύνοντα ρόλο που έχουν στην οικογένεια οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Ο πρωθυπουργός σημείωσε, δε, πως η κυβερνητική πολιτική αποσκοπεί στο να παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους γονείς να έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς είτε μιλάμε για το δημόσιο, είτε για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και τη σημασία του ολοήμερου σχολείου.

O πρωθυπουργός τόνισε πως το δημογραφικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα, θίγοντας τις διαφορετικές διαστάσεις του. «Το δημογραφικό δεν αφορά μόνο στο πόσα παιδιά κάνουμε. Αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο είμαστε λίγο κάτω από το 1,4 παιδιά ανά οικογένεια, όταν χρειαζόμαστε 2,1 για να κρατήσουμε τον πληθυσμό μας σταθερό. Άρα, είναι σαφές ότι γεννιούνται λιγότερα παιδιά πια στην Ελλάδα. Έχουμε αρνητικό ισοζύγιο θανάτων προς γεννήσεις. Το δημογραφικό, όμως, επηρεάζει και την ηλικιακή διαστρωμάτωση ολόκληρης της κοινωνίας. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και θα συμβεί ακόμα με μεγαλύτερη ένταση, είναι ότι θα πρέπει να διαχειριστούμε έναν πληθυσμό ο οποίος γερνάει. Άρα, ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να δρομολογήσουμε όχι μόνο πολιτικές στήριξης της οικογένειας για να κάνουν περισσότερα παιδιά, αλλά να διαχειριστούμε και το ζήτημα της ενεργούς και ποιοτικής γήρανσης -είναι δύο ζητήματα, είναι δύο πτυχές του δημογραφικού. Και είναι λάθος να εστιάζουμε μόνο στην πρώτη, αγνοώντας τη δεύτερη. Γιατί ενδεχομένως στη δεύτερη μπορούμε να έχουμε και πολύ πιο άμεσα αποτελέσματα, ενώ -σκεφτείτε- αν ως διά μαγείας μπορούσαμε αύριο να πείσουμε κάθε ελληνική οικογένεια να έχει δύο παιδιά, τα παιδιά αυτά θα μπουν στην παραγωγική διαδικασία, άρα θα έχουν οικονομικό και ασφαλιστικό αποτύπωμα μετά από 20 ή 25 χρόνια. Αντιθέτως, οι πολιτικές που μπορεί να εφαρμόσουμε για μια μεγαλύτερη συμμετοχή των πιο ηλικιωμένων συμπολιτών μας στην οικονομική δραστηριότητα έχουν άμεση εφαρμογή» εξήγησε.