Skip to main content

Σύνοδος Ε.Ε.: Πρωτοβουλία Μητσοτάκη με στόχο την αύξηση των πόρων για μεταναστευτικό – φυσικές καταστροφές

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του κατά την συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου

Tην ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για το μεταναστευτικό και των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, που διεχήχθη την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές απαιτούν νέους πόρους στον προυπολογισμό της Ε.Ε., ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου.

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι τη συγκεκριμένη θέση είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, προαναγγέλλοντας μάλιστα τότε την πρωτοβουλία του να θέσει το θέμα μέσω επιστολής του προς τους ηγέτες της MED9, ώστε να υπάρξει κοινή παρέμβαση των ηγετών του Νότου προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου.

Η πρόταση του πρωθυπουργού είχε συζητηθεί στη Σύνοδο της MED9 στη Βαλέτα και είχε αποσπάσει ευρεία στήριξη τόσο δημοσίως όσο και κατ’ιδίαν. Η ελληνική πρωτοβουλία κατέληξε με την αποψινή επιστολή προς τον Σαρλ Μισέλ, την οποία υπογράφουν οι 8 από τους 9 ηγέτες της MED9.