Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα- Απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Επικοινωνία με πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς σήμερα το απόγευμα

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντα σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δέχθηκε μία πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν θα σταματήσω να το λέω, η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού», τόνισε σε άλλο σημείο.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξάγεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η θέση της Ελλάδας για το θέμα, σημείωσε, συνοψίζεται σε τέσσερα βασικά σημεία:

  • Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα
  • Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. «Θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι», είπε χαρακτηριστικά. «Και εφόσον είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μία ανθρωπιστική παύση ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευθούν, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς που σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσες περισσότερες ζωές».
  • Υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επεκταθεί η σύγκρουση παίρνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις
  • Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών. «Μόνο μία πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης γνωστό ότι σήμερα το απόγευμα θα έχει επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής  Μαχμούντ Αμπάς, και «θα του μεταφέρει τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Τα υπόλοιπα ζητήματα στην ατζέντα

Όσον αφορά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027), ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι θέσεις της Ελλάδας συντονίζονται απόλυτα με την θέση της Κομισιόν.

Για την στήριξη της Ουκρανίας, είπε: «Είμαστε απολύτως θετικοί στο να εκταμιευθούν 50 δισ. για την στήριξή της, αλλά ταυτόχρονα ζητούμε να αυξηθούν οι πόροι για την μετανάστευση αλλά ταυτόχρονια να αυξηθούν και οι πόροι για το Ταμείο Αλληλεγγύης».