Skip to main content

Lamda: Πωλήσεις ακινήτων 670 εκατ. στο Ελληνικό

Φωτ. Lamda Development

Οι κρατήσεις από ενδιαφερόμενους αγοραστές για τα διαμερίσματα στη γειτονιά Little Athens, αφορούν σε 206 διαμερίσματα

Σε 670 εκατ. ευρώ έχουν διαμορφωθεί μέχρι την 27.05.2024 οι ταμειακές εισπράξεις της Lamda Development από πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η Lamda το έργο της μεγάλης ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου έχει καταστεί λειτουργικά κερδοφόρο σε διάστημα σχεδόν 3 ετών από την έναρξη του (EBITDA 15,5 εκατ. έναντι ζημιών 11,6 εκατ.).
Στο μεταξύ έπειτα από την επιτυχημένη πορεία πωλήσεων των οικιστικών αναπτύξεων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, οι κρατήσεις από ενδιαφερόμενους αγοραστές για τα διαμερίσματα στη γειτονιά Little Athens, αφορούν σε 206 διαμερίσματα ή περίπου στο 60% του συνόλου που έχουν διατεθεί.

Το Α’ Τρίμηνο 2024 πραγματοποιήθηκαν κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) στο Ελληνικό ύψους 46 εκατ. διαμορφώνοντας το ποσό των συνολικών κεφαλαιουχικών δαπανών για κτίρια και έργα υποδομών από την έναρξη του έργου έως την 31.03.2024 στα 361 εκατ. ευρώ.
Κατά το εξεταζόμενο διάστημα η Lamda είχε ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) 40,2 εκατ. έναντι 8 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθαρά αποτελέσματα 0,6 εκατ. έναντι ζημιών 21,4 εκατ., τα συνολικά διαθέσιμά της διαμορφώθηκαν σε 570 εκατ., τα δάνεια σε 1.164 εκατ. και το συνολικό επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο σε 3.466 εκατ. ευρώ.

Νέο ρεκόρ για τα 4 εμπορικά κέντρα

Τα 4 εμπορικά κέντρα σε λειτουργία σημείωσαν νέο ρεκόρ Retail EBITDA στα 22,5 εκατ. (αύξηση 8% έναντι του Α’ Τριμήνου 2023), κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εσόδων από βασικά μισθώματα (8%) και της αύξησης των εσόδων στάθμευσης (16%). Τα παραπάνω υποστηρίχθηκαν από την αύξηση της επισκεψιμότητας, με τους επισκέπτες να ανέρχονται σε 5,5 εκατ. (αύξηση 4%) και την επίτευξη νέου ρεκόρ πωλήσεων καταστημάτων στα 171 εκατ. (αύξηση 9%).

Επίσης σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις εμπορικές μισθώσεις για τους δύο υπό ανάπτυξη προορισμούς λιανικού εμπορίου και ψυχαγωγίας στο Ελληνικό. Συγκεκριμένα, έχουν συμφωνηθεί Heads of Terms (HoT) με μισθωτές για 70% της Συνολικής Μεικτής Εκμισθώσιμης Επιφάνειας (GLA) στο The Ellinikon Mall (πρώην Vouliagmenis Mall) και 62% του GLA στη Riviera Galleria, όπως αναφέρεται από τη Lamda, σε υψηλότερες τιμές έναντι των εμπορικών κέντρων σε λειτουργία.