Skip to main content

Ποιο μήνυμα έλαβαν στην κυβέρνηση από τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο  υπενθυμίζουν πως έχουν περάσει μόλις τρεισήμισι μήνες από τις πρόσφατες εκλογές, όπου υπήρξε καθαρή υπέροχη της Νέας Δημοκρατίας.

Διαφορετικά …μηνύματα πήραν στο κυβερνών κόμμα από τα αποτελέσματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, με τα συναισθήματα να είναι ανάμεικτα. Την  ικανοποίηση για το γεγονός πως στο πρώτο γύρο εξελέγησαν επτά περιφερειάρχες που είχαν τη «γαλάζια» στήριξη διαδέχθηκε o προβληματισμός για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Την Κυριακή οι υποψήφιοι που είχαν την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας έχασαν σε πέντε από τις έξι περιφέρειες καθώς και στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Για μήνυμα που ελήφθη μιλούν στο κυβερνών κόμμα και αναγνωρίζουν πως ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν ήταν μια καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο αυτό που επισημαίνεται από την Πειραιώς είναι πως δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μόνο το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, καθώς στον πρώτο γύρο – όπου συμμετείχαν όλες οι παρατάξεις – αποτυπώθηκαν οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο  υπενθυμίζουν πως έχουν περάσει μόλις τρεισήμισι μήνες από τις πρόσφατες εκλογές, όπου υπήρξε καθαρή υπέροχη της Νέας Δημοκρατίας και δόθηκε σαφής εντολή για μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο παράλληλα  μελετάνε με προσοχή το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και αναγνωρίζουν πως υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Αποσυσπείρωση

H αποσυσπείρωση που υπήρξε στους γαλάζιους ψηφοφόρους στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών καθώς και η συνένωση δυνάμεων της αντιπολίτευσης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν περνάνε απαρατήρητα από την Πειραιώς. Την ίδια στιγμή η υπερβολική σιγουριά που εξέπνεαν «γαλάζιοι» μετά  τον πρώτο γύρο φαίνεται πως λειτούργησε αρνητικά, ενώ συγκεκριμένες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών πιθανολογείται  πως συνέβαλαν στο να συσπειρωθούν ψηφοφόροι που δεν είναι θετικά διακείμενοι απέναντι στην κυβέρνηση.

Στην Πειραιώς αναγνωρίζουν πως σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικές επιλογές προσώπων. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό πως σε τέσσερις περιφέρειες οι αντάρτες – Ιόνια νησιά, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – κέρδισαν τους υποψήφιους που είχαν το επίσημο χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα βέβαια αναγνωρίζεται πως στις περιφέρειες και στους δήμους οι πολίτες επέλεξαν υποψήφιους λαμβάνοντας υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Για παράδειγμα στη Θεσσαλία – μια περιοχή που είχε βρεθεί στο επίκεντρο των καταστροφικών πλημμυρών – ο Δημήτρης Κουρέτας (που είχε στήριξη από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) κατάφερε με άνεση να κόψει πρώτος το νήμα και εξελέγη περιφερειάρχης (έχασε ο Κώστας Αγοραστός που είχε τη στήριξη της ΝΔ και είχε κερδίσει τις προηγούμενες τρεις αυτοδιοικητικές εκλογές).

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης παρά το σημαντικό προβάδισμα του πρώτου γύρου προχθές έχασε καθαρά από τον Χάρη Δούκα. Στο τελικό αποτέλεσμα φαίνεται πως  μέτρησαν τόσο τα όσα είχαν προηγηθεί  με τον «Μεγάλο Περίπατο» όσο και το υψηλό ποσοστό αποχής. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κώστας Μπακογιάννης πήρε 7400 λιγότερες ψήφους σε σχέση με τον πρώτο γύρο, με το ποσοστό συμμετοχής στην Αθήνα να είναι μόλις 26,73%. Το γεγονός μάλιστα πως η περιφέρεια Αττικής είχε κριθεί από τον πρώτο γύρο φαίνεται πως δημιούργησε ένα κλίμα χαλαρότητας σε γαλάζιους ψηφοφόρους που δεν έφτασαν την δεύτερη Κυριακή μέχρι τις κάλπες.

Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις

«Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στο Μαξίμου επιδιώκουν φυγή προς τα εμπρός και θέλουν να τρέξουν μια σειρά απο μεταρρυθμίσεις, με ένα μπαράζ νομοσχεδίων να παίρνει το επόμενο διάστημα το δρόμο για τη Βουλή. Παράλληλα έμφαση θα δοθεί σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών ενώ αναγνωρίζεται πως η μητέρα των μαχών θα δοθεί στο πεδίο της ακρίβειας.

Ξεκινά συναντήσεις με τους νέους περιφερειάρχες ο  πρωθυπουργός

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους περιφερειάρχες – ανεξαρτήτως με ποιο συνδυασμό εξελέγησαν- υπογραμμίζεται από το Μαξίμου, ενώ θα υπάρξει ένας κύκλος επαφών το επόμενο διάστημα. Μάλιστα η αρχή γίνεται σήμερα σε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον εκλεγμένο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα (ο οποίος όπως αναφέρθηκε είχε την στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης – απαντώντας σε σχετική ερώτηση- σημείωσε χθες πως « τα χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν δίνονται με βάση την προέλευση του περιφερειάρχη ή του δημάρχου. Δίνονται με βάση τις εγκρίσεις που υπάρχουν στην ένταξη των έργων».