Skip to main content

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι μεγάλες ανατροπές – Σε ποιους δεν έφτασε το 40% του πρώτου γύρου

Αναμφίβολα η πιο εμβληματική ανατροπή έγινε στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, την Αθήνα, με την επικράτηση του Χάρη Δούκα

Θύματα ανατροπής λόγω των αντισυσπειρώσεων που προκάλεσαν οι υποψηφιότητές τους έπεσαν πολυάριθμοι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες οι οποίοι στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είχαν συγκεντρώσει τουλάχιστον 40% αλλά τελικά έχασαν στις χθεσινές κάλπες.

Αναμφίβολα η πιο εμβληματική ανατροπή έγινε στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, την Αθήνα όπου ο απερχόμενος δήμαρχος Μπακογιάννης ηττήθηκε με ευρεία διαφορά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στον α’ γύρο είχε ξεπεράσει κατά 27 μονάδες τον εκλεγέντα δήμαρχο Χάρη Δούκα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπακογιάννης είχε λάβει 41,4% την πρώτη Κυριακή και ο κ. Δούκας είχε συγκεντρώσει 14,2%.

ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ/INTIME

Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε και στα Νέα Λιόσια με θύμα τον απερχόμενο Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο. Ο κ. Ζενέτος είχε λάβει 40% στον α’ γύρο αλλά τον προσπέρασε χθες η Ανδριάνα Αλεβίζου την οποία είχε ψηφίσει την προηγούμενη Κυριακή το 31,9% των δημοτών.

Αντίστοιχα στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου το 42% που είχε λάβει στον α’ γύρο ο απερχόμενος δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς δεν  στάθηκε αρκετό για να κρατήσει το τιμόνι του Δήμου και ηττήθηκε από την Δήμητρα Τσεβά την οποία είχε ψηφίσει την α’ Κυριακή το 31,3% των πολιτών.

Στη Δυτική Ελλάδα, στον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας ο απερχόμενος Δήμαρχος Θόδωρος Αποστολάκης έλαβε 41,7% στον α’ γύρο αλλά χθες τον προσπέρασε (για μόλις 219 ψήφους) ο Θανάσης Κασόλας ο οποίος την πρώτη Κυριακή είχε λάβει 29,6%.

Στον Δήμο Τυρνάβου θύμα ανατροπής για μόλις 35 ψήφους απετέλεσε χθες ο Αθανάσιος Αμάρι-Σάμερ ο οποίος είχε λάβει στον α’ γύρο 42,7% (ελάχιστο κάτω από το όριο της εκλογής) αλλά τον προσπέρασε ο Αστέριος Τσικριτσής της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) ο οποίος την πρώτη Κυριακή είχε ψηφιστεί από το 32,5% των δημοτών.

Στη Νάουσα ο απερχόμενος Δήμαρχος Νίκος Καρανικόλας είχε ψηφισθεί από το 39,9% αλλά έχασε χθες από τον Νίκο Κουτσογιάννη ο οποίος στον α’ γύρο έλαβε 34,2%.

Στη Ρόδο ο απερχόμενος Δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης έχασε για λίγες ψήφους την εκλογή του από τον α’ γύρο (42,7%) και χθες ηττήθηκε με ευρεία διαφορά (58% έναντι 42%) από τον Αλέξανδρο Κολιάδη ο οποίος στον α’ γύρο είχε λάβει 29%.

Στον Δήμο Μεγανησίου της Λευκάδας ο Σπυρίδων Αργυρός είχε λάβει 40,9% στον α’ γύρο αλλά ηττήθηκε χθες από τον Γεράσιμο Κατωπόδη ο οποίος στον α’ γύρο είχε λάβει 31,1%.

Ανατροπή σημειώθηκε και στην Ελαφόνησο: στην απερχόμενη Δήμαρχο Ευσταθία Λιαρού δεν έφτασε το 40,8% το οποίο είχε λάβει στον α’ γύρο καθώς ηττήθηκε από τον Άγγελο Τσιριγωτάκη τον οποίο είχε ψηφίσει την προηγούμενη Κυριακή το 34,9% των δημοτών.

Τρεις ανατροπές στις Περιφέρειες

Σε επίπεδο Περιφερειών τα πάνω-κάτω ήρθαν στη Θεσσαλία όπου ο γαλάζιος περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, έλαβε στον α’ γύρο 41,4% αλλά χθες συνετρίβη με 19,5 μονάδες διαφορά από τον στηριζόμενο από ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Κουρέτα ο οποίος την πρώτη Κυριακή συγκέντρωσε 34,1%.

(ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS)

Ανατροπή σημειώθηκε και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης όπου ο Περιφερειάρχης της ΝΔ, Χρήστος Μέτιος, έχασε οριακά την εκλογή του στον α’ γύρο (42,3%) και χθες βρέθηκε δεύτερος με μιάμιση μονάδα πίσω από τον «αντάρτη» Χριστόδουλο Τοψίδη που την πρώτη Κυριακή είχε συγκεντρώσει 35,3%.

Αλλαγή σκηνικού μεταξύ των δύο γύρων συνέβη, όμως, και στο Βόρειο Αιγαίο όπου ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ, Αλκιβιάδης Στεφανής, έλαβε στον α’ γύρο 40% αλλά χθες έχασε με 9,5 μονάδες διαφορά από τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη ο οποίος στον α’ γύρο είχε συγκεντρώσει 33,8%.

Όλα τα αποτελέσματα στις Περιφέρειες 

Όλα τα αποτελέσματα στους Δήμους